Lenka Fedorová Rôzne

Dovolenkári v Košickom kraji: Odkiaľ ich k nám prúdi po novom najviac?

Košický kraj je stále viac atraktívny pre domácich aj zahraničných turistov. Čo priniesli výsledky prieskumu za minulý rok? Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkári v Košickom kraji: Odkiaľ ich k nám prúdi po novom najviac?
Zdroj: Dnes24.sk

Košický kraj má čo ponúknuť. Svedčia o tom aj výsledky prieskumu, ktorý v roku 2015 zrealizovala Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) spolu s informačnými centrami. Cieľom bolo zistiť profil a záujem domáceho a zahraničného návštevníka Košického kraja.

Do prieskumu sa zapojilo 12 informačných centier s celoročnou prevádzkou (Košice – Návštevnícke centrum a Regionálny informačný bod, Spišská Nová Ves, Michalovce, Rožňava, Dobšiná, Čerhov, Trebišov, Dobšinská ľadová jaskyňa, Veľké Kapušany a Malý Horeš) a 1 sezónne (Podlesok). V Tlačovej správe o tom informovala KOCR Košický kraj.

Návštevnosť vyššie uvedených informačných centier vrátane Mestského informačného centra v Košiciach dosiahla tento rok približne 54 000 návštev­níkov. Z toho dotazníky vyplnilo 3 342 respondentov. Oproti minulému roku kedy sa do dotazníkového prieskumu zapojilo 3 127 návštevníkov, ide o cca 7 % nárast.

Respondenti v dotazníku odpovedali na 11 otázok, ktoré sa týkali motívu ich návštevy, spôsobu, ako sa o danej destinácii dozvedeli, ako dlho sa plánujú v destinácii zdržať, čo sa im najviac, prípadne najmenej v kraji páčilo a v akom zariadení sú ubytovaní. Dotazníky boli spracované v 6 jazykoch.

Najviac zúčastnených respondentov bolo z domáceho prostredia. Najväčší nárast však bol zaznamenaný u maďarských návštevníkov (+108%), českých (+38%), nemeckých (+35%) a slovenských (+28%).

Najčastejším motívom návštevy košického kraja bola návšteva kultúrno-historických pamiatok (36%), ako aj dovolenka a oddych na horách (16%). Ako ďalej informovala Krajská organizácia cestovného ruchu, tento rok sa chcú zamerať na posilnenie marketingu na horách, čo v Košickom kraji znamená hlavne oblasť Slovenského raja.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

S turistami v Košiciach nie je nuda: Pobaviť vás môžu aj takýmito otázkami!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM