Rôzne

Dostalo sa im veľkej pocty: Päť novoveských študentov ocenil župan, FOTO

Predseda KSK Rastislav Trnka ocenil najlepších žiakov kraja. Ďakovné listy z rúk župana si prebrali za svoje úspechy aj študenti spišskonovoveských škôl.

Ilustračný obrázok k článku Dostalo sa im veľkej pocty: Päť novoveských študentov ocenil župan, FOTO
4
Galéria
Zdroj: KSK

Mimoriadne výsledky

Úspešní žiaci a študenti dosiahli mimoriadne výsledky v celoštátnych a medzinárodných olympiádach, súťažiach i projektoch, v odborných zručnostiach, športových aktivitách, spoločenských a kultúrnych činnostiach, v charitatívnej a dobročinnej oblasti a účasťou vo verejnom živote.

„Sme na vás pyšní, pretože mnohí robíte nášmu kraju skvelé meno nielen doma, ale aj v zahraničí. Nech vám toto ocenenie pripomína vašu výnimočnosť. A možno aj naše prianie, aby ste svoju aktivitu využívali v prospech nášho kraja. Som presvedčený, že práve vďaka šikovným mladým ľudom s chuťou meniť veci lepšiemu sa nám podarí premeniť tento kraj na miesto, kde sa oplatí zostať žiť,“ povedal po slávnostnom oceňovaní predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Ocenení študenti

Za úspechy v súťažiach si prevzali z rúk predsedu KSK ďakovný list Monika Sakmárová – zo Strednej odbornej školy Markušovská cesta Spišská Nová Ves je žiačkou nadstavbového štúdia vlasová kozmetika.

Svoje zručností rozvíja v prvom pánskom Barbier salóne v Spišskej Novej Vsi. Jej úspechy v slovenských a medzinárodných kaderníckych súťažiach sa ukázali aj v tvorbe dámskych spoločenských účesov.

Medzi jej úspechy patrí 3.miesto v celoslovenskej súťaži „ZLATÉ NOŽNICE” v dámskom trendovom strihu jeseň – zima. 2. miesto v pánskom strihu a stylingu s témou FREAK SHOW. Na základe tohto výsledku postúpila na medzinárodnú súťaž v Prahe, kde získala 4. miesto. Monika je jedna z mála žiačok, ktorým zvonením na poslednej hodine vyučovanie nekončí.

Aj tento rok sa môžu stredné odborné školy a gymnáziá pochváliť študentmi, ktorí zaznamenali výborné úspechy nielen v rámci našej krajiny, ale často aj za hranicami Slovenska. Zviditeľnili seba aj svoju školu. Košický samosprávny kraj ocenil najúspešnejších žiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa študenstva 15. novembra v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach.

Ďakovné listy prevzalo dovedna 26 študentov, z toho 22 jednotlivcov a 4 kolektívy zo stredných škôl v Košiciach, Moldave nad Bodvou, Michalovciach, Sobranciach, Spišskej Novej Vsi, Gelnici a v Kráľovskom Chlmci. Slávnostné oceňovanie dopĺňal kultúrny program v podaní žiakov Konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach.

Geletka a Ševčík

Predseda Košického samosprávneho kraja ocenil v oblasti vedomostí, odborných zručností a tvorivosti aj Ján Geletku a Matej Ševčíka zo Strednej odbornej školy drevárska, Spišská Nová Ves. Janko a Matej, žiaci 3. ročníka študijného odboru technik drevostavieb získali v apríli tohto roka I. miesto na 23. ročníku celoštátnej súťažnej prehliadky stavebných remesiel SUSO v Nitre a získali ocenenie „Najlepší stolári za rok 2019“.

Stredná odborná škola drevárska v Spišskej Novej Vsi bola ich zásluhou vyhlásená za najlepšiu školu v odbornej príprave žiakov a po roku opäť obhájila titul „Hviezda 23. ročníka“ spomínanej súťaže v odbore stolár.

Za šport

Ďakovný list za úspechy v športových aktivitách získala aj Petra Rusnáková, ktorá študuje na Gymnáziu Školská v Spišskej Novej Vsi, je žiačkou 3. ročníka. V školskom roku 2018/2019 sa stala najúspešnejšou reprezentantkou na celosvetovej Olympiáde mládeže v shortreku so ziskom dvoch prvých miest na 500m a na 1000 m a 2. miesta na 1500 m.

V tom istom školskom roku získala 1. miesto na Východnom juniorskom európskom finále Danubia, 3. miesto na Európskom finále na 1500 m a 12. miesto vo Svetovom pohári na 1000 m.

Občianske postoje

Za Občianske postoje a účasť na verejnom živote získal ocenenie Filip Bajtoš. Študent Gymnázia Javorová v Spišskej Novej Vsi. Svoje kritické myslenie, umenie debatovať, vyjadrovať svoj názor rozvíja ako aktívny člen Slovenskej debatnej asociácie. Jej súčasťou je Debatný klub JAVOR na Gymnáziu na Javorovej ulici v Spišskej Novej

Vsi, ktorého je spoluzakladateľom. Opakovane sa zúčastňoval na finále súťaže Hodžova esej, kde sa umiestňoval v prvej dvadsiatke na Slovensku. V minulom školskom roku zastával funkciu predsedu Žiackej školskej rady na Gymnáziu ako aj predsedu Krajskej rady Žiackych školských rád Košického kraja.

Je podpredsedom občianskeho združenia Nespi-Spiš, s ktorou pracuje počas roka na skautských hrách a každoročne spoluorganizuje Letnú školu pre mladých Rómov v obci Markušovce.

Ocenených študentov nájdete aj v našej galérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Košický župan ocenil aj spišskonovoveských študentov
4
Galéria
Zdroj: KSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM