Rôzne

Dobré správy zo Slovenského raja: Takéto ďalšie novinky sú v pláne!

Po tohtoročných novinkách majú prísť na rad ďalšie.Správa Národného parku Slovenský raj prezradila čo má v pláne zrealizovať už v budúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy zo Slovenského raja: Takéto ďalšie novinky sú v pláne!
Zdroj: Peter Olekšák

Tento rok si turisti v Slovenskom raji mohli vychutnať okrem nádhernej prírody aj dve novinky. V máji sprístupnili v národnom parku splavovanie rieky Hornád a v polovici augusta bola po 40 rokoch otvorená roklina Kyseľ. Ako informoval riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražilobe novinky tohtoročnej sezóny sú už pre turistov uzatvorené.

Atraktívna novinka prilákala turistov

Kyseľ je jedinou roklinou v Slovenskom raji, ktorá sa počas zimnej sezóna uzatvára, otvorená bude opäť 15. júna. Dôvodom jej zatvorenia je ochrana prírody, pretože bola 40 rokov neprístupná pre človeka a preto je k nej potrebné pristupovať citlivo. Na zákaz vstupu na ferratu, teda železnú cestu, upozorňuje aj reťaz s informačnou tabuľou na začiatku rokliny Kyseľ, ale aj na hlavných vstupoch do národného parku v Hrabušiciach či v Čingove. V prípade porušenia zákazu hrozí turistom pokuta podľa návštevného poriadku vo výške 66 eur.

Ferrata je pre verejnosť prístupná v období od 15. júna do 31. októbra. „Tento rok ju od jej otvorenia 18. augusta do 31. októbra navštívilo viac ako 500 turistov," uviedol Dražil.

V pláne majú ďalšie novinky

Správa Národného parku Slovenský raj pripravuje aj v budúcom roku ďalšie novinky. „V rokline Kyseľ plánujeme osadiť nových 100 metrov ferraty, v miestach, kde sa museli návštevníci pri vyššom stave vody brodiť potokom," priblížil Dražil.

Od začiatku novembra už nie je v národnom parku možné ani splavovanie rieky Hornád. Vodáci mohli po rokoch opäť prejsť 11,75 km dlhý úsek od Hrabušíc do Čingova v jednej z najatraktív­nejších častí národného parku nazvanom ako Prielom Hornádu. Splav tento rok absolvovalo podľa slov Dražila okolo 800 návštevníkov. „Budúci rok plánujeme skvalitniť služby a poskytnúť návštevníkom vyšší komfort. Pri nástupnom mieste splavu v Hrabušiciach plánujeme zriadiť kanceláriu s hygienickou miestnosťou na prezliekanie a sociálnym zariadením," priblížil. Splavovanie bude opäť možné po 31. máji.

Počas hlavnej turistickej sezóny navštívilo Slovenský raj viac ako 400 000 turistov, pričom prevažovali najmä Slováci, Česi, Poliaci a Maďari. Medzi najnavštevovanejšie miesta národného parku patria tradične Suchá Belá a Prielom Hornádu. „Sezónu hodnotíme ako veľmi vydarenú aj vzhľadom na úspech našich nových aktivít ekoturizmu, teda splav Hornádu a ferratu Kyseľ. Ohlasy na obe sú veľmi priaznivé. Sme spokojní s disciplinova­nosťou návštevníkov, žiadne mimoriadne rušivé situácie sa v priebehu sezóny nevyskytli," uzavrel Dražil.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM