Samospráva

Dobrá správa pre cyklistov: Spišská plánuje novú cyklotrasu aj prestavbu cyklochodníka

V Spišskej sa môžu tešiť milovníci bicyklovania. Mesto plánuje rekonštrukciu cyklochodníka aj novú cyklotrasu, ktorá prepojí miestne časti.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre cyklistov: Spišská plánuje novú cyklotrasu aj prestavbu cyklochodníka
Zdroj: Dnes24.sk

Počas ostatného zasadnutia zastupiteľstva mestskí poslanci rozhodovali aj o spolufinancovaní dvoch cyklochodníkov. Podľa predkladaného návrhu sa mesto Spišská Nová Ves plánuje zapojiť do výzvy na predkladanie Žiadosti o nenávratný príspevok na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb. Do tejto výzvy Mesto ako žiadateľ predkladá projekt Cyklotrasa Ferčekovce — Novoveská Huta

Nová cyklotrasa

Mesto Spišská Nová Ves má už zrealizovaných niekoľko cyklistických trás. Ďalšou v poradí je navrhovaná cyklotrasa spájajúca miestne časti Novoveská Huta – Ferčekovce. V súčasnosti toto územie tvoria trávnaté plochy (lúka), resp. vyjazdená lesná cesta bez iného využitia. Účelom výstavby cyklotrasy je zabezpečiť vyhovujúce prepojenie miestnych častí Ferčekovce a Novoveská Huta komunikáciou pre využitie alternatívnej dopravy nezaťažujúcej životné prostredie. V zimnom období je možné cyklotrasu využívat‘ aj na účely bežeckého lyžovania.

Cyklotrasa je obojsmerná, dvojpruhová cyklotrasa so spevneným povrchom šírky 3,30 m a celkovej dľžky 1927,67 m. Na trase bude zrealizované aj cyklistické odpočívadlo s jednoduchým dreveným prístreškom pre možnosť krátkeho oddychu a občerstvenia cyklistov. Navrhovaná cyklotrasa bude vytvorená s povrchom z asfaltobetónového krytu, ktorý je vyhovujúci aj pre jazdu korčuliarov na kolieskových korčuliach.Ko­munikácia bude napojená na existujúce miestne komunikácie na Sádrovcovu ulicu v Novoveskej Hute a Nitriansku ulicu vo Ferčekovciach. Celkové oprávnené výdavky projektu sú 746 367,22€ a výška spolufinancovania projektu je v zmysle výzvy stanovená na 5% z celkových výdavkov projektu, t.j. 37 318,36 €. S návrhom poslanci jednohlasne súhlasili.

Prestavba cyklochodníka

Novoveskí poslanci súhlasili aj s pripravovaným spolufinancovaním prestavby cyklochodníka pri bývalých kasárňach. Existujúci cyklochodník s chodníkom situovaný medzi areálom bývalých kasární a riekou Hornád bol postavený podľa slov kompetentných pred cca 25 rokmi. Stavba z dôvodu svojho užívania a poveternostných vplyvov vykazuje mierne poškodenia (asfaltobetónový kryt) ,ale aj vážnejšie (prepadávanie konštrukcie chodníka pre chodcov v úseku jeho priblíženia sa k hrane koryta vodného toku). Naviac, nie je tu zrealizované ochranné zábradlie, ktoré by zabránilo prípadnému pádu chodcov do rieky.

„Vzhľadom ku uvedeným nedostatkom, ako aj vzhľadom na celkový zámer vybudovania súvislej Cyklotrasy Hornád v Spišskej Novej Vsi, sa mesto rozhodlo pre prestavby u uvedeného poškodeného úseku tak, aby vyhovoval súčasným požiadavkám a predpisom. Celá trasa situačne kopíruje existujúcu trasu, pričom v úseku bližšom ako 0,50 m od hrany koryta sa zrealizuje železobetónový oporný múr tvoriaci zároveň dosku konštrukcie vozovky. Na celom navrhovanom úseku trasy sa zrealizuje oceľové ochranné zábradlie. Celková dĺžka navrhovanej cyklotrasy je 362,78m," uvádza sa v dôvodovej správe.

Celkové výdavky projektu sú 349 611,47 €, z toho oprávnené výdavky pre projekt sú 217 800,36 € a výška spolufinancovania projektuje v zmysle výzvy stanovená na 5% z celkových oprávnených výdavkov projektu, tj.10 890,02 €. Okrem toho je projekt potrebné dofinancovať sumou 131 811,11 € na pokrytie výdavkov na chodník pre peších, ktoré nie sú oprávnené v zmysle podmienok relevantnej výzvy.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Obrazom: V Spišskej zasadalo mestské zastupiteľstvo
8
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM