JAB Rôzne

Do Spišskej zavítali aj poriadne exotickí turisti: Niektoré otázky od návštevníkov však pobavili :)

Mimoriadne teplé leto ovplyvnilo aj turistickú sezónu. V informačnom centre v Spišskej Novej Vsi zaznamenali nárast návštevníkov. Stretli sa však aj so zaujímavými otázkami.

Ilustračný obrázok k článku Do Spišskej zavítali aj poriadne exotickí turisti: Niektoré otázky od návštevníkov však pobavili :)
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prezradila Jana Barbuščáková z Turistického informačného centra (TIC) v Spišskej Novej Vsi k 31. augustu 2015 navštívilo TIC 11 750 návštevníkov zo 43 krajín celého sveta. „Väčšiu polovicu návštevníkov tvoria Slováci. Čo sa týka zahraničných návštevníkoch na prvom mieste sú turisti z Česka. Potom nasledujú návštevníci z Nemecka, Poľska, Maďarska, Bieloruska a anglicky hovoriaci turisti,“ vymenovala Barbuščáková.

Ako doplnila, zaznamenali aj nárast návštevníkov napríklad z Izraela. Každý rok, podľa jej slov prichádza aj stále viac Slovákov. Pre porovnanie, k poslednému augustu to bolo o 194 Slovákov viac ako v roku 2014. No do Spišskej Novej Vsi zavítali aj poriadne exotickí turisti.

„Najviac pozornosti pútali turisti z Kirgizska, Kolumbie, Thajska, Južnej Kórei, či Spojených arabských emirátov. Väčšinou to boli študenti, ktorí sem prišli na pozvanie svojich slovenských spolužiakov či priateľov zo školy,“ spresnila Barbuščáková s tým, že najpredávanejším suvenírom sa tohto roku stala magnetka.

Návštevníci sa najčastejšie podľa nej zaujímali o možnosť turistiky v Slovenskom raji – tipy na turistické trasy, okruhy a cyklotrasy. Počas horúcich dní sa pýtali aj na možnosti na kúpanie či jaskyne. Informovali sa aj o otváracích dobách v kultúrno-historických pamiatkach v meste a v okolí. „Tiež si často pýtali odporúčanie na dobrú reštauráciu v meste, slovenskú kuchyňu, detské menu a detské kútiky,“ dodala.

V turistickom informačnom centre padali od turistov aj úsmevné otázky. „Veľmi ma pobavila otázka od turistu, ktorá znela Aké GPS má Prielom Hornádu?, alebo Kde ste schovali Spišský hrad? – sme tu už hodnú chvíľu a ešte sme ho nevideli," prezradila Jana Barbuščáková.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM