JAB Rôzne

Dlhoročný motorkár zo Spišskej otvorene: Správanie niektorých šoférov áut ma zaráža

Novovešťanovi Jánovi učarovali motorky a jazda prírodou. O tomto svojom koníčku aj o správaní sa niektorých vodičov áut nám prezradil viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Dlhoročný motorkár zo Spišskej otvorene: Správanie niektorých šoférov áut ma zaráža
7
Galéria
Zdroj: súkromný archív J.Džurman

Profesionálneho vodiča Jána Džurmana zo Spišskej Novej Vsi od malička fascinovali motorky. A jeho obľuba dvojkolesových tátošov pokračovala aj v neskoršom veku, keď sa mohol popýšiť prvým takýmto strojom.

Prvý moped

Chlapec s motorkou bol podľa jeho slov v osemdesiatych rokoch veľký frajer a magnet pre dievčatá. „Ako prvý som mal moped, ten som si kúpil od takého staršieho pána za 300 korún,“ zaspomínal s tým, že predtým si tie peniaze musel zarobiť na rôznych brigádach na družstve.

Celú mladosť mal k motorkám blízko a stali sa jeho koníčkom. „Po príchode z vojny som sa však oženil a podstatná bola rodina. Na motorku už neboli peniaze ani čas,“ povedal s tým, že na motorky však nezanevrel. Po takmer dvadsaťročnej prestávke sa k svojmu koníčku pred ôsmimi rokmi opäť vrátil a ako hovorí, teraz si to doslova užíva plnými dúškami a na svojom dvojkolesovom tátošovi trávi počas sezóny každý víkend.

„Momentálne mám Suzuki 650. Je to už moja štvrtá motorka odvtedy, ako som sa naspäť vrátil k tomuto hobby. Hovorí sa, že netreba skúšať silnejšiu motorku, lebo potom tá vlastná sa zdá slabá a tak to bolo aj v mojom prípade. Ale na tejto jazdím už tretiu sezónu,“ doplnil.

Oddych na motorke

Za takmer desať rokov má najazdených viac ako 80-tisíc kilometrov a ako prezradil, pridala sa k nemu aj jeho manželka. „Prvýkrát som ju prehovoril a potom sa jej to zapáčilo až tak, že vždy keď môže, tak ide so mnou na výlety či rôzne motorkárske zrazy.“ Na motorke prešiel so svojimi kamarátmi motorkármi už takmer celé Slovensko, ale bol na nej už aj v Poľsku, Maďarsku či v Česku.

„V lete máme na pláne Nemecko,“ prezradil. Zaujímalo nás aj, čo pre neho znamená jazda na motorke a aký je rozdiel medzi šoférovaním kamiónu, na ktorom dlhé roky jazdil a na motorke. „Jazda na motorke je pre mňa jednoznačne oddych a relax. Otrepaná motorkárska fráza hovorí, že v aute vozíte telo a na motorke dušu a je to tak. S motorky sa dá úžasne vnímať okolie a príroda, ktorú máme neskutočne prekrásnu nielen na Spiši, ale aj na celom Slovensku.“

Okrem prírody však musí motorkár vnímať aj cesty po ktorých jazdí a podľa slov Jána tie v Spišskej a okolí boli ešte donedávna veľkou katastrofou. „Po hlavných cestách to šlo, ale to okolie bolo ešte dva roky dozadu otrasné. Som rád, že momentálne je to o čosi lepšie a vychutnať si môžeme aj veľmi peknú trasu na Dedinky – Mlynky, kde sa jazdiť predtým vôbec nedalo,“ povedal Ján.

Čo ho zaráža?

Ako profesionálneho vodiča ho však podľa jeho slov často na cestách doslova zaráža správanie sa niektorých vodičov áut voči motorkárom. Ako opísal svoje skúsenosti, neraz sa stretol s tým, že niektorí šoféri áut neznesú, aby ich niekto na motorke predbehol a snažia sa ho za každú cenu obehnúť až tak, že motorku vytlačia na krajnicu a potom ešte pred ním dupnú na brzdy.

Ako doplnil, s takýmto správaním niektorých vodičov áut sa stretol po celom Slovensku a výnimkou nie je ani nežné pohlavie. „ Práve nedávno sa mi stalo, že žena vodička ma tak vytlačila na kraj cesty, že som musel zastať, lebo by som skončil v priekope,“ povedal nám.

Keďže je momentálne po motorkárskej sezóne, boli sme zvedaví aj na to, čo robí zanietený motorkár počas zimy. „Nadáva na zimu a čaká kým príde teplo, aby mohol opäť vysadnúť na motorku ,“ zasmial sa Ján. Ako však doplnil, okrem čakania počas dlhých zimných večerov pripravuje spolu s kamarátmi trasy, ktoré by chceli v lete absolvovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Novovešťan Ján trávi na svojej motorke čo najviac voľného času
7
Galéria
Zdroj: súkromný archív J.Džurman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM