JAB Rôzne

Deti mali v Smižanoch zážitok: Rozprávky im čítali starosta, hokejista aj herečka

V susedných Smižanoch strávili prváčikovia jednu vyučovaciu hodinu vskutku zaujímavo. V kaštieli im známe tváre čítali rozprávky.

Ilustračný obrázok k článku Deti mali v Smižanoch zážitok: Rozprávky im čítali starosta, hokejista aj herečka
11
Galéria

V týchto dňoch prebieha tretí týždeň čítania deťom po celom Slovensku. Podujatie s názvom Celé Slovensko číta deťom sa po prvýkrát uskutočnilo vo štvrtok aj v susedných Smižanoch. Prváčikovia zo ZŠ Komenského tak strávili hodinku počas svojho vyučovania netradične. V kaštieli im známe tváre zo Smižian a Spišskej Novej Vsi čítali rozprávky.

Občianske združenie Celé Slovensko číta deťom organizuje spolu s knižnicami čítania pre zdravé aj choré deti po celom Slovensku od roku 2011 a patronát nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska.

O spomínaný zážitok v smižianskom kaštieli sa deťom postarala však jedna mamička, ktorá má ku knihám veľmi blízko. „Ja som sa o tejto akcii dozvedela na internete a a veľmi ma to zaujalo, keďže knihy milujem a láske k nim sa snažím viesť aj naše deti, preto som sa skúsila opýtať, či sa ešte môžeme zapojiť. Keďže som nevedela odkiaľ „publikum“, tak som skúsila osloviť pani triednu učiteľku našich detí a ona súhlasila,“ povedala pre náš portál Soňa Habasová.

Ako doplnila, okrem publika potrebovala aj čítajúcich, preto oslovila aj rôzne známe osobnosti z okolia a tí ochotne súhlasili. „Čítanie kníh je veľmi podstatné, nie iba na rozšírenie slovnej zásoby, vedomostí, myšlienok, snov… ale pri ich čítaní si rodič so svojím dieťaťom vytvára isté puto, respektíve „spomienky“, ktoré sa vryjú do pamäte a budú ich sprevádzať celý život,“ myslí si.

Prváčikom rôzne klasické rozprávky prišli do kaštieľa prečítať starosta Smižian – Michal Kotrady, riaditeľ Spišskej knižnice -Jozef Lapšanský, herečka Spišského divadla – Katarína Uhrinová, členka policajného zboru v Spišskej Novej Vsi – Eva Majochová, redaktor TV Markíza – Marek Baláž či bývalý hokejový reprezentant – Ľubomír Vaic.

Zaujímalo nás, aký vzťah ku knihám majú práve čítajúci hostia a ako to s čítaním vyzerá u nich doma „Rád som čítal ako dieťa, ba už aj ako dospelý, myslím si, že čítanie je neskutočné dôležité pre rozvoj dieťaťa,“ povedal Marek Baláž s tým, že aj svojim malým deťom doma číta a určite ich k čítaniu kníh bude viesť aj keď budú starší.

Herečka Spišského divadla Katarína Uhrinová má tiež ku knižkám podľa jej slov pozitívny vzťah a svojej mladšej dcére aj pravidelne pred spaním číta. Dcéry úspešného hokejistu, ktorý len nedávno ukončil svoju aktívnu hráčsku činnosť, si už čítajú samé, ale ako prezradil, aj on sám toho prečítal viac než dosť. „Dosť veľa som čítaval hlavne keď som aktívne hrával v zahraničí. Medzi povinnú výbavu v kufri patrilo vždy minimálne osem kníh. Spestril som si nimi čas pri cestovaní aj vo voľnom čase. Žiadny internet nenahradí to, čo dá človeku kniha,“ vyjadril sa Vaic.

Červenú čiapočku, Popolušku či rozprávku O troch prasiatkach síce deti už poznali, no aj napriek tomu pozorne počúvali. Nakoniec čítajúcich odmenili nielen potleskom, ale aj malou pozornosťou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTO: Prváčikovia mali v Smižanoch o zážitok postarané, čítali im známe tváre
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM