Miroslav Pomajdík Rôzne

Dennodenný boj s ťažkou chorobou: Dojímavý príbeh malého Alexa (1) zo Smižian

Každý deň sa aj v našom okrese odohrávajú malé hrdinstvá, ktoré však zostávajú pred nami utajené. Množstvo ľudského odhodlania bojovať s neľahkým osudom. Medzi takýchto dennodenných bojovníkov patrí aj rodina Hrušovských, ktorá ide až za hranicu svojich možností, aby pomohli svojmu synčekovi.

Ilustračný obrázok k článku Dennodenný boj s ťažkou chorobou: Dojímavý príbeh malého Alexa (1) zo Smižian
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Nečakaný zvrat

Niekoľkoročná veľká láska mladých zaľúbencov zo Smižian Martina a Katky vyvrcholila svadbou. Začali spoločnú životnú púť, osamostatnili sa a začali stavať svoj vlastný dom. Katka otehotnela a porodila krásneho a zdravého synčeka Alexa. Všetko bolo úžasné. Malý Alex si začal gagotkať, usmievať sa, dával si ručičky do pusy, ako snáď všetky malé dieťatká, no vo veku dva a pol mesiaca v máji 2012 prišli všetky komplikácie.

„V jeden deň začal mať soplíky a veľmi kašľal, tak sme išli k lekárke, tá ho vyšetrila a nasadila mu liečbu, no nedala mu antibiotiká, len kvapky na kašeľ a potom sme sním išli domov. Lekárka mu spravila aj výtery, no na druhý deň bol štátny sviatok, tak výsledky boli až o dva dni. Na druhý deň už Alex prestal jesť a nemal stolicu, stále veľmi kašľal a nemal vetry, čo nám začalo byť podozrivé. Večer sme ho s manželom išli kúpať a keď bol vo vaničke, tak prestal dýchať, bol apatický, tak sme ho vybrali a zatriasli sme ním a vtedy sa nadýchol. Po večernom kúpaní šiel malý jesť, ale dostal sa do totálne apatického stavu, nič nevnímal a mal stále otvorené oči, tak som s ním poriadne zatriasla, až sa riadne nadýchol a tak sme utekali na pohotovosť,“ spomína si Alexova matka, Katka Hrušovská.

Boj o život

V nemocnici poslali malého na röntgen pľúc a odtiaľ na detské lôžkové oddelenie, no medzi tým začal zvracať zelenú hmotu, čo sa pred tým nikdy nestávalo a tak ho večer o deviatej hospitalizovali a nechali si ho na celú noc. Na druhý deň oznámil chirurg rodičom, že má podozrenie na zauzlenie črievok. „Poslal nás sanitkou do Košíc. V Košiciach primár na detskej chirurgii povedal, že treba okamžite operovať. Malého operovali pri zápale pľúc a jeho črievka mu už prakticky hnili a infekcia sa dostala do celého tela a nastala otrava krvi a mal aj akútny nedostatok kyslíka. Operovali ho v umelom spánku a napojili ho na pľúcnu ventiláciu, lebo mu nepracovali pľúcka a nastalo multiorgánové zlyhanie, začali mu odchádzať všetky orgány- srdce, obličky, pečeň…,“ rozpráva Katka Hrušovská o hororových scénach, ktoré zažívala.

Po operácii bol tri týždne v umelom spánku a na umelej pľúcnej ventilácii. Neskôr ho preložili na detské lôžkové oddelenie v Košiciach, kde bol ešte ďalší mesiac. Na EEG sa ukázalo, že mozog nefunguje tak ako by mal, ale ešte sa čakalo na ďalšie zotavovanie a tak s malým Alexom chodili na EEG každý týždeň, či nastanú nejaké zmeny.

Keď bol už stabilizovaný, tak ich poslali domov a potom absolvovali o tri mesiace kontrolné EEG, kde doktorka skonštatovala, že Alex má veľmi ťažko poškodený mozog. „Asi tri mesiace sme s ním boli doma. Chodili sme aj na rehabilitácie, kde sme začali s Vojtovou metódou, ale Alex začal mať veľmi silný reflux ( časté zvracanie). Všetko čo zjedol vyvracal a tak sme išli do nemocnice, kde sme boli asi tri týždne, nepomohli nám a zvracal aj naďalej, čo nás brzdilo v rehabilitácii. S ním sa nedalo ani hýbať, aby nezvracal. Naplno sme začali rehabilitovať až minulý rok v septembri. Absolvovali sme rehabilitačný pobyt v Martine. Boli sme aj v Ostrave, kde nám poradili metódu Bobath,“ dopĺňa Katka Hrušovská.

Otrava zanechala vážne následky

Na ďalšom neurologickom vyšetrení diagnostikovali Alexovi najťažšiu formu detskej mozgovej obrny a k tomu aj silný spazmus, to znamená, že keď plače, tak dostáva obrovské kŕče do celého tela. Lekári mu zistili aj poškodenie pečene a zakrpatenie mozgu. Hrušovskí s ním absolvovali viacero rehabilitácii. V Žiline boli na ortopedickom vyšetrení, kde sa prišlo na to, že Alex má skrátené šľachy na nožičkách, čiže ich nemôže roztiahnuť. Koncom augusta 2013 musí Alex podstúpiť operáciu týchto šliach. Pred vyše mesiacom mu zistili aj epilepsiu. Každý deň berie pravidelne 11 liekov a ďalších šesť berie aspoň raz za týždeň, čo stojí asi 90 eur mesačne. Dvakrát do týždňa musí absolvovať rehabilitácie v Košiciach.

„Najviac nás stojí benzín. Alex by mal podstúpiť špeciálnu operáciu v Brne, ktorá bude stáť 700 eur. Najnáročnejšie položky z finančného hľadiska pri rehabilitačných pobytoch sú náklady na cestu, na stravu pre Katku a ubytovanie. Požiadali sme úrady aj o preplácanie benzínu a príspevok na špeciálnu autosedačku pre Alexa, ktorá stojí 1 500 eur. Všetkých špecialistov má Alex v Košiciach, čiže mesačne sme v Košiciach desaťkrát. Liečba nás stála za rok zhruba 5 000 eur,“ povedal nám Alexov otec, Martin Hrušovský.

Hlavné je stále bojovať a robiť maximum

Prognózy na Alexove uzdravenie sú veľmi zlé. Lekári predpokladajú, že nebude rozprávať, chodiť, sedieť… Má problém s emóciami a vnímaním. Alex má momentálne skoro rok a pol. „Je ťažko povedať, čo bude zajtra, lebo jeho stav sa často mení. Najhoršie je niečo zanedbať a my chceme pre neho spraviť maximum, aby sme mu pomohli a aby sme v budúcnosti nič neľutovali, že sme nevyskúšali všetko. Samotná neurologička nám povedala, že čo sa nespraví v prvom roku života, to sa už nedá potom dobehnúť. Za ten rok si človek toľko prežije, že je toho naozaj moc, ale musí s tým bojovať a nepoddať sa,“ zdôveril sa nám Martin Hrušovský.

Celý Alexov príbeh môžete nájsť na stránke „http://alex.vi­aweb.sk/nas-pribeh/“ a kto by chcel malému Alexovi pomôcť, tak podrobnosti nájdete TU

malý Alex Hrušovský
6
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM