Miroslav Pomajdík Rôzne

Deň narcisov: Spišskú v piatok zaplavili žlté kvietky nádeje

Aj tento rok do nášho mesta zavítala dobročinná akcia Deň narcisov. V uliciach Spišskej Novej Vsi rozdávali študenti za dobrovoľný finančný príspevok malé narcisy. Po meste ste preto v tento deň mohli naďabiť na množstvo Spišiakov, ktorí sa hrdili malým žltým kvietkom pripnutým na šatách.

Ilustračný obrázok k článku Deň narcisov: Spišskú v piatok zaplavili žlté kvietky nádeje
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka celoslovenskej akcii Deň narcisov mohla verejnosť vyjadriť spolupatričnosť s onkologickými pacientmi počas 17. ročníka verejnej finančnej zbierky, ktorú organizovala Liga proti rakovine. V našich uliciach ste mohli naraziť na mladých spišskonovoveských skautov, ktorí vám radi ponúkli malý narcis. Do dobrovoľníckej služby sa ich u nás v tento deň prihlásilo zhruba 30.

„My starší skauti sme mali vo štvrtok schôdzku v našej klubovni, kde sme sa dohodli, kto pôjde ako dobrovoľník podporiť túto akciu,“ informoval nás 15-ročný skaut Samuel Slamený. Na akciu sa prihlásil s cieľom pomáhať ľuďom s rakovinou. Osobne rozdal vyše 300 narcisov. Skautka Viktória Vysokaiová sa tento rok akcie zúčastňuje v pozícii dobrovoľníčky už štvrtý krát za sebou. Deň narcisov sa stal pre ňu tradíciou a každý rok ho netrpezlivo očakáva. Pri rozdávaní narcisov sa naozaj nenudí: „Zastavujú sa pri nás aj podnapití páni, ktorí vtedy sršia humorom a následná komunikácia s nimi je vcelku zábavná.“

Názory Spišiakov na Deň narcisov

Vyspovedali sme aj niekoľko okoloidúcich. Pani Janka akciu podporuje každý rok a v rýchlosti dodáva: „Sama mám doma postihnuté dievčatko a preto oceňujem každú aktivitu, ktorá pomáha k zlepšeniu života pre chorých ľudí.“ Aj ďalší opýtaní sa vyjadrili o Dni narcisov kladne. Táto akcia je pre nich hodnoverná a už si na ňu zvykli. „Tým, že je akcia medializovaná a populárna, je aj pod drobnohľadom médií a tak si myslím, že vyzbierané financie sa požijú naozaj tam, kde majú. Väčšia pozornosť, väčšia transparentnosť,“ povedal nám pán Juraj Slávik.

Nie všetci však sršali optimizmom. „Vidíte kde sme to „dobačovali“. Štát nedokáže garantovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ktorá sa z roka na rok viacej prepadáva a tak ju suplujú rôzne „mimovládky“. Je tu niečo choré, keď dnešný systém hľadí iba na zisk a my ostatní sme odkázaní na charitu, na ktorú sa poskladáme aj tak len my najchudobnejší,“ posťažoval sa pán Vladimír Debnár.

Zbierku realizovali dobrovoľníci

Na celom Slovensku zbieralo dobrovoľné príspevky až 16 053 dobrovoľní­kov. Podporiť projekty pre onkologických pacientov, ich blízkych i zdravú populáciu je možné nielen počas Dňa narcisov. Možnosť participovať na zbierke je do 20. apríla dobrovoľným finančným príspevkom na účet zbierky 2629740400/1100 alebo zaslaním SMS (jej cena je 2 eurá) s ľubovoľným textom na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Vlani sa počas Dňa narcisov vyzbieralo 1.005.159,66 eura.

Deň narcisov v Spišskej Novej Vsi
8
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM