JAB Rôzne

Dedinka pri Spišskej, v ktorej môžete natrafiť na poriadne zaujímavosti: Spievajúci starosta ešte nie je všetko!

Meno dedinky, ktorá sa nachádza neďaleko Spišskej Novej Vsi, je iste dobre známe väčšine Novovešťanov. Iliašovce ležia od nášho mesta len sedem kilometrov a v obci môžete naraziť na pozoruhodné zaujímavosti. Spievajúcim starostom to ešte nekončí :)

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Spišskej, v ktorej môžete natrafiť na poriadne zaujímavosti: Spievajúci starosta ešte nie je všetko!
Zdroj: Dnes24.sk

Obec v Spišskonovoveskom okrese s 969 obyvateľmi sa nachádza v severozápadnej časti Hornádskej kotliny v doline Iliašovského potoka. Okrem historicko-architektonickej pamiatky po rodine Csákyovcov na Zámčisku blízko Blaumontu, ktorú Spišiaci poznajú pod názvom Tisícročná kaplnka je obec známa tým, že v nej žije aj držiteľ slovenského rekordu v najväčšom počte zhotovených erbov vypletaných kovovým vláknom.

Ondrej Frankovič dlhoročný železničiar, ktorý sa umeleckému remeslu – vypletaniu z kovových nití – venuje takmer dvadsať rokov. Medzi jeho prvé motívy patrili motýle, kvety, veže kostolov, dedinské domčeky či svätci.

Sedem rokov sa zdokonaľoval vo svojej tvorbe, naberal zručnosť a až potom na podnet Ivana Chalupeckého a Dany Rosovej sa odvážil zhotovovať erby podľa prísnych heraldických pravidiel. Najskôr vytvoril všetky erby obcí okresu Spišská Nová Ves a postupne ďalších 138 erbov všetkých slovenských miest, pričom odpracoval 8 760 hodín.

O tom, že prácu Ondreja Frankoviča pozná doslova celý svet svedčí aj fakt, že jeho vypletané obrázky sa nachádzajú v 72 krajinách sveta, pričom nechýbajú ani exotické krajiny ako Dubaj, Filipíny, Mexiko, Južná Kórea a štáty Európy medzi nimi aj Vatikán.

V Iliašovciach si každý rok prídu na svoje aj milovníci folklóru. Podľa slov starostu obce Ladislava Grondžáka, každá tretia augustová nedeľa patrí folklórnemu festivalu s názvom Iľašovska patlika. „Tento rok to už bude jubilejný 15.ročník,“ prezradil starosta. Na tradičnom festivale vystupuje okrem pozvaných hostí aj domáca folklórna skupina Iľašovjan, ktorého začiatky sa viažu k magickému dátumu 19.9.1999 . Zaujímavosťou je, že od začiatku jej vzniku je členom skupiny aj samotný starosta, ktorý si každý rok na tomto festivale zatancuje aj zaspieva.

Fotky z minuloročného folklórneho festivalu aj slovenského rekordéra so svojimi dielami si môžete pozrieť v našej galérii.

Môže vás zaujímať:

Foto:obec Iliašovce

Tradičný folklórny festival aj držiteľ slovenského rekordu v Iliašovciach
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM