JAB Správy

Dedinka pri Spišskej sa vymyká z normy: Nárast počtu obyvateľov, čo rozhodne púta pozornosť!

Nenápadná dedinka na Spiši sa vymyká z normy iných dedín. Kým po väčšine ľudia z dedín utekajú do väčších miest prípadne do zahraničia do neďalekého Hrhova sa sťahujú aj mladí.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Spišskej sa vymyká z normy: Nárast počtu obyvateľov, čo rozhodne púta pozornosť!
Foto: Jana Buvalová

Kým pred desiatimi rokmi mala obec Spišský Hrhov 700 obyvateľov dnes je to o čosi viac ako dvojnásobok. Ako sa im toto podarilo sme sa spýtali starostu Hrhova Vladimíra Ledeckého. „Predali sme 670 pozemkov za dobrú cenu. Postavili sme 80 nájomných bytov. Je tu lacné bývanie pre mladých,“ prezradil starosta. A to podľa jeho slov nie je koniec. „V obci máme ešte 350 voľných pozemkov a ďalšie byty ešte staviame. Predpoklad je, že počet obyvateľov Hrhova bude stúpať,“ doplnil. Za pár rokov sa počet obyvateľov môže vyšplhať až k trom tisíckam.

Ako sme sa dozvedeli lacné bývanie láka ľudí z okolia no domčeky si tu postavili aj cudzinci. Do Hrhova sa sťahujú ľudia z Levoče, Spišskej, Úlože či Repáš. „Máme tu však aj majiteľa domu z Bratislavy, Holanska a Londýna,“ dodal starosta. Nielen lacné bývanie je lákadlom pre budúcich Hrhovčanov. V strede obce vyrastie podľa slov starostu regionálne trhovisko a výstavisko. Budova v ktorej to bude stála oproti obecnému úradu a chátrala.

„Nevyzeralo to dobre keďže je to v strede dediny. Odkúpili sme budovu a do roka a do dňa ju opravíme. Finančné prostriedky na to máme,“ povedal. Jednu časť budovy už opravili na druhej sa pracuje. Plány starostu sú smelé v jednej časti má vyrásť spomínané regionálne trhovisko a výstavisko. Čo presne to znamená prezradiť ešte nechcel. V druhej polovici dostanú priestor drobný či väčší podnikatelia. Podľa slov starostu Hrhova tam chcú vytvoriť inkubátor pre podnikateľov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM