JAB Rôzne

Cyklovýjav, ktorý sa až tak často nevidí: Do pedálov naraz šliapali až traja primátori

Cez naše mesto prešiel vo štvrtok pelotón cyklistov. Už po trinásty raz sa spojili nadšenci cyklistiky a histórie. Trasu Spišské Podhradie – Zvolen zdoláva približne 25 cyklistov. K pelotónu sa pridali aj hlavy troch spišských miest.

Ilustračný obrázok k článku Cyklovýjav, ktorý sa až tak často nevidí: Do pedálov naraz šliapali až traja primátori
Foto: Jana Buvalová

Ako nám prezradil spoluorganizátor tohto podujatia mestský poslanec vo Zvolene Peter Drozdík prvotná myšlienka prišla od kamaráta Ľuba Porubského spojiť dva najväčšie hradné komplexy v strednej Európe – Spišský a Pustý hrad. „Otázkou bolo, ako pôjdeme. Keďže sa stretli nadšenci cyklistiky, dilema bola vyriešená,“ povedal Drozdík.Trasu Spišský hrad – Pustý hrad prejdú za dva dni. Podľa slov Drozdíka zvolenský primátor sa pridá v piatok v Liptovskom Jáne. „Príchod na námestie do Zvolena je zajtra poobede o štvrtej,“ doplnil. Keďže trasa vedie zo Spišského Hradu a prechádza Spišom na prvé etapy sa pridali aj traja primátori. Primátor Spišského Podhradia, Spišských Vlách a Spišskej Novej Vsi.

Pokus o osobný rekord primátora

Spýtali sme sa primátora Spišských Vlách Ľubomíra Fifíka, ako vníma toto podujatie a akú mal motiváciu zapojiť sa k pelotónu. „Vnímam to pozitívne. Beriem to ako spájanie miest a obcí a nadväzovanie nových priateľských kontaktov,“ vyjadril sa Fifík.„Čo sa týka motivácie je to príjemná zmena sadnúť si na bicykel namiesto auta a spraviť niečo pre svoje zdravie,“ dodal. Primátor Vlách priznal, že teraz sedel tretíkrát na bicykli za posledných osem rokov aj napriek tomu, že predtým chodil do práce práve na dvoch kolesách. Na otázku koľko kilometrov si ešte trúfa sa zasmial. „Vzhľadom na moju kondičku si na celú trasu netrúfnem no posnažím sa spraviť môj osobný rekord .“

K pelotónu sa pridal aj primátor Spišského Podhradia Jozef Bača. Zaujímalo nás, ako blízko má k cyklistike a ako vníma atmosféru tohto podujatia. „K športu mám veľmi blízko, keďže som bol učiteľom telesnej výchovy. Zo športom problém nemám. Dokonca v nedeľu v rámci nášho podujatia v Podhradí si pôjdem zabehnúť,“ priznal sa primátor. Podľa jeho slov atmosféra v pelotóne je super všetci si to užívajú. „S touto partiou sa stretávam ako primátor už ôsmy rok. Vždy ich radi privítame v Spišskom Podhradí,“ uzavrel Bača.

Jazdu zvládol aj náš primátor

Aj primátor nášho mesta Ján Volný hodnotí pozitívne myšlienku takejto akcie. „Odkedy som na radnici tak sa každý rok zúčastňujem tejto jazdy. Začína sa na Spiši a končí vo Zvolene. Zvolenský primátor je Spišiak, tak sa to celé symbolicky uzatvára ,“ povedal Ján Volný. Ako zhodnotil Slovensko je malé, ale keď sa má prejsť na bicykli tak aj dosť kopcovité. „Využili sme posledné slnečné dni sadnúť na bicykel a stretnúť sa,“ doplnil.Na otázku či sa pred jazdou špeciálne pripravoval a ako to zvláda s úsmevom odpovedá. „Primerane veku. Bicykel som vytiahol na začiatku júna kedy som sa zúčastnil akcie cez Slovensko na bicykli za štyri dni spolu s parašportov­cami.“ Ako prezradil pred tou akciou pár krát potrénoval na stacionárnom bicykli, aby nabral kondičku. „Po meste sa dobre jazdí, len tie kopce,“ povzdychol primátor.

Príchod pelotónu cyklojazdy histórie do Spišskej Novej Vsi
1
Galéria
Príchod pelotónu cyklojazdy histórie do Spišskej Novej Vsi
8
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM