JAB Rôzne

Čo trápi obyvateľov sídliska Tarča? Ľudia upriamili pozornosť na spoje MHD aj ihriská

Sídlisko Tarča je situované južne od centra mesta Spišská Nová Ves.Tvoria ho stovky bytov a zaraďuje sa medzi najväčšie mestské časti. Čo chýba obyvateľom tohto sídliska a čo chcú riešiť? Prehovorila ulica...

Ilustračný obrázok k článku Čo trápi obyvateľov sídliska Tarča? Ľudia upriamili pozornosť na spoje MHD aj ihriská
Zdroj: Dnes24.sk

V uliciach sídliska nám viacero obyvateľov prezradilo, čo im tam chýba a čo, by malo podľa nich mesto riešiť.

Nedostatok spojov či parkovacích miest

„Trápi ma najmä nedostatok spojov na tomto sídlisku. Dlhé roky som bývala na sídlisku Mier a to sa nedá porovnať. Vždy keď potrebujem niekam ísť musím ísť peši, lebo spoje idú striedmo,“ zdôverila sa Cecília (65). Spoje chýbajú aj mamičke Danke. „Bohužiaľ manžel robí mimo mesta a tým som odkázaná na mestskú hromadnú dopravu. Veľakrát sa však stane, že skôr prídem na miesto pešo, ako by som mala čakať na spoj,“ povedala.

Lenke (29) sa život na sídlisku páči. „Ja som tu spokojná je tu pokoj, len keby sme mali kde zaparkovať autá. Na Agátovej ulici je to niekedy už také kritické, že keby ľudia mohli tak odstavia tie autá aj na stromy. Ináč je tu fajn,“ dodala. Podľa slov pána Ruda (58) je Tarča najlepšie sídlisko na akom doteraz býval. „Už som býval aj na Mieri aj na Západe, tu je ale najlepšie,“ zhodnotil. Okrem pošty, ktorú nedávno zrušili je spokojný.

Posťažovali sa na ihrisko

Aj pani Juliana (64) je obyvateľkou sídliska už dlhé roky. „Mne už v podstate nechýba nič, len chodia sem moje vnúčatá a nemôžem ísť s nimi ani na detské ihrisko, ktoré mám pod oknami,“ povedala. Detské ihrisko je podľa nej staré a nebezpečné pre deti. „Sú tam staré hojdačky aj preliezky a zo zeme vyčnievajú betóny. Dieťa sa pošmykne a prinajlepšom si niečo rozbije,“ posťažovala sa. K obnove detského ihriska sa pripája aj Simona (22).

„Mám malú neterku a to ihrisko je už staré a nič tam nie je pre menšie deti. Mohli by ho trošku zmodernizovať. Priestoru je tu dosť." Jaroslav si toto sídlisko vybral kvôli zeleni a nedá mu spávať, že jej podľa neho nejako ubúda. „Vyrubujú sa stromy a keď to bude pokračovať takto ďalej tak sa časom zmeníme na betónovú džungľu, ako mnohé iné sídliska. Bol by som rád, keby to, prečo som sem prišiel bývať tu aj ostalo,“ vyjadril sa. Dostatok zelene bolo kritériom mnohých opýtaných, prečo si vybrali na bývanie práve toto sídlisko.

Čo na to šéf mestského výboru?

Na podnety občanov sídliska Tarča odpovedal poslanec mestského zastupiteľstva a predseda mestského výboru na tomto sídlisku, Vladimír Jančík.

„Vzhľadom na veľkosť nášho mesta a počet obyvateľov je mestská pravidelná autobusová doprava v porovnaní s inými mestami Košického a Prešovského samosprávneho kraja zabezpečovaná nadštandardne. Autobusový prístup do lokality sídliska gen. Svobodu na území mesta denne pokrýva najväčší počet liniek (č.2, č.3, č.13) vrátane školských liniek č. 7 a 8. Celkovo to činí 72 spojov,“ ozrejmil Jančík s tým, že časový harmonogram spojov je prispôsobený potrebám občanov z hľadiska dostupnosti na železničnú a autobusovú stanicu, ako aj do práce, do škôl či do centra mesta.

Podľa jeho slov v nadväznosti na rozpočet mesta sa v súčasnosti neuvažuje s rozširovaním spojov na toto sídlisko. Čo sa týka detských ihrísk, podľa predsedu mestského výboru mesto v rámci vyčlenených finančných prostriedkov pravidelne udržiava a opravuje prvky na detských ihriskách. „Zároveň ich postupne modernizujeme. Spracováva sa koncepcia rozvoja detských ihrísk v meste,“ doplnil Jančík.

Pribudnú parkovacie miesta

Podľa Jančíka chce nedostatok parkovacích miest na ulici Agátovej mesto vyriešiť vybudovaním parkoviska v priestore za zdravotným strediskom . „Malo by tu vzniknúť ďalších 22 parkovacích miest,“ dodal. Ako ďalej povedal, mesto v súčasnosti zabezpečuje územné rozhodnutie s následným dopracovaním dokumentácie pre získanie stavebného povolenia. V prípade vyčlenenia finančných prostriedkov v rozpočte mesta bude možné túto stavbu zrealizovať v druhej polovici tohto roku.

Pokiaľ ide o výrub stromov, ktorý trápi niektorých obyvateľov, poslanec mestského zastupiteľstva vysvetľuje. „ Mesto realizuje pravidelnú údržbu zelene, pod ktorú spadá ošetrovanie stromov, orez a v prípade potreby aj výrub stromov. Za vyrúbané stromy sa realizuje náhradná výsadba. Je však logické, že potrvá určitý čas, kým stromy vyrastú.“

Ako uvádza, dôvody na výrub stromov sú rôzne, ako napríklad zlý zdravotný stav stromu, alebo je to z bezpečnostných dôvodov. Vždy to však podľa neho prebieha na základe oprávnenej žiadosti občanov, podporenej písomným súhlasom minimálne 80 % dotknutých obyvateľov v danej lokalite.

Čítajte tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM