Tomáš Šuhajda Správy

Chystáte sa na letnú dovolenku? Ministerstvo neodporúča desiatky krajín

Rezort diplomacie odporúča necestovať do desiatok krajín. Pozor si treba dávať nielen v niektorých exotických krajinách, ale aj v obľúbenom Egypte, Tunisku či Turecku.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na letnú dovolenku? Ministerstvo neodporúča desiatky krajín
Zdroj: TASR

Slováci, ktorí sa v lete chystajú vycestovať do exotických či netradičných dovolenkových destinácií, by sa niektorým krajinám radšej mali vyhýbať. Pred začínajúcou letnou sezónou na to upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí.

Afrika

Pri cestách na africký kontinent rezort vôbec neodporúča cestovať do Mali v súvislosti s medzinárodným vojenským zásahom proti teroristickým skupinám v krajine, existuje tu nebezpečenstvo únosov občanov štátov EÚ a NATO.

Džibuti odporúčajú necestovať do hraničných oblastí s Eritreou, riziková môže byť aj cesta do Nigérie. Bezpečnostná situácia v Líbyi je stále veľmi nestabilná, cestovať do hlavného mesta Tripolisu rezort diplomacie odporúča iba v nevyhnutných prípadoch.

Pri cestách do Etiópie sa treba vyhýbať turistickej oblasti Modrého Nílu a oblastiam somálskeho regiónu v Etiópii. Úplne sa treba vyhýbať aj Stredoafrickej republike a Mauritánii.

Ázia

Pri cestách do Ázie neodporúčajú cestovať do Jemenu, Sýrie, niektorých častí Pakistanu, Iraku, Afganistanu a niektorých oblastí Iránu. Nebezpečné môže byť cestovanie do Libanonu, ale aj pohyb v okolí pásma Gazy. Vzhľadom na to, že Slovenská republika nemá v KĽDR svoj zastupiteľský úrad, má obmedzené možnosti pre poskytnutie pomoci v prípade núdze. Občanom Slovenskej republiky sa preto odporúča v súčasnej situácii obmedziť cestovanie do Severnej Kórey.

Vo Filipínskej republike sú vážnym vnútropolitickým problémom prejavy islamského separatizmu v južných provinciách na ostrovoch Mindanao a Palawan. Ministerstvo upozorňuje samostatne cestujúce ženy na možné nebezpečenstvo sexuálneho obťažovania a útokov na celom území Indie.

Južná Amerika

Pri cestách do Južnej Ameriky odporúčajú zvýšenú pozornosť v Haiti a Peru.

Aj tradičné dovolenkové destinácie

Pri tradičných turistických destináciách ministerstvo upozorňuje, že v Turecku, Tunisku a Egypte treba tiež zvýšiť pozornosť. V súvislosti s nárastom napätia a násilnými udalosťami na hranici medzi Tureckom a Sýriou neodporúčajú slovenským občanov cestovať do pohraničných oblastí Turecka v blízkosti Sýrie a do regiónu juhovýchodného Turecka.

Bezpečnostná situácia v tuniských letoviskách je v súčasnosti dobrá. Je však potrebné, aby slovenskí občania, ktorí plánujú cestovať do Tuniska, zachovali zvýšenú opatrnosť a vyhýbali sa demonštráciám alebo väčším zhromaždeniam osôb.

V Egypte dochádza k demonštráciám spojeným s nepokojmi spravidla po piatkových poludňajších modlitbách, najmä v centre Káhiry a v iných väčších mestách. Rezort dôrazne upozorňuje slovenských občanov, aby sa vyhýbali demonštráciám a nefotografovali protestujúcich, vojakov a policajtov. Odporúčajú preto zvážiť fakultatívne výlety do centier väčších miest (Káhira, Alexandria a pod.).

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM