Miroslav Pomajdík Samospráva

Chystané novinky v Spišskej: Merače rýchlosti a aj nasvietené priechody pre chodcov!

Mestskí poslanci dali zelenú na spolufinancovanie projektu ZEBRA II zo strany mesta. Jedná sa o projekt, ktorého cieľom je zvýšiť dopravno-bezpečnostnú situáciu v meste prostredníctvom viacerých opatrení, medzi ktoré patrí napr. osvetlenie priechodov pre chodcov, či osadenie meračov rýchlosti.

Ilustračný obrázok k článku Chystané novinky v Spišskej: Merače rýchlosti a aj nasvietené priechody pre chodcov!
Zdroj: TASR

V Spišskej sa osvetlí päť priechodov pre chodcov

Mesto využilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie ( projekt ZEBRA II ) zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a momentálne spracováva žiadosť o udelenie dotácie na nasvietenie piatich priechodov pre chodcov, osadenia dvoch meračov rýchlosti a niekoľko ďalších aktivít.

Projekt ZEBRA II by mal napomôcť k zníženiu počtu dopravných nehôd, ktoré ohrozujú v meste najmä deti, dôchodcov, či ľudí so zdravotným postihnutím a mal by prispieť k celkovému zlepšeniu dopravno-bezpečnostnej situácie v meste. Mesto Spišská Nová Ves týmto vsadilo na prevenciu. Na jeseň tohto roku by sa malo nasvecovať päť priechodov pre chodcov.

Ide o tieto priechody pre chodcov:

  1. Priechod pre chodcov pri Mestskej polícii, ul. Školská
  2. Priechod pre chodcov pri železničnom priecestí na sídl. Západ, ul. Duklianska
  3. Priechod pre chodcov na sídl. Západ pri autobusovej zastávke, ul. Duklianska
  4. Dva priechody pre chodcov na ul. Elektrárenská (pri OD Coop Jednota a pri budove bývalých elektrární)

Ďalšie preventívne opatrenia: merače rýchlosti, vzdelávací film, simulátor nárazu…

Vrámci projektu budú realizované aj ďalšie aktivity. Druhou je osadenie dvoch meračov rýchlosti v Novoveskej Hute. V tejto mestskej časti je momentálne povolená rýchlosť 70 km/h, ktorá sa zdá viacerým jej obyvateľom neadekvátna a množia sa hlasy na jej upravenie na pôvodných 50km/h, na čo poukázal poslanec Ondrej Majerník a doplnil, že merače rýchlosti by mali preto pomôcť k lepšiemu dodržiavaniu rýchlosti, lebo veľa vodičov na tomto úseku nerešpektuje stanovenú rýchlosť.

Treťou aktivitou bude výroba inštruktážneho videofilmu s tématikou dopravnej výchovy a jeho odvysielanie v regionálnej televízii TV Reduta. Tento film sa bude neskôr využívať na ďalšie vzdelávanie verejnosti.

Mesto zorganizuje aj kultúrne podujatie, ktoré bude mať výchovno-vzdelávací charakter a na ktorom si budú môcť ľudia vyskúšať aj simulátor nárazu. „V rámci kultúrneho podujatia, ktoré bude zorganizované na tému dopravnej bezpečnosti budú mať deti možnosť získať vecné ceny v súťaži a občania budú môcť vyskúšať simulátor nárazu, ktorý bude zapožičaný. Jednou z najčastejších príčin úmrtia a ťažkých úrazov je, že vodiči nepoužívajú bezpečnostné pásy. Simulátor veľmi jednoducho ukazuje, čo sa odohráva pri náraze na pevnú prekážku. Pre účastníkov simuluje náraz v rýchlosti iba 30 km/h,“ píše sa v dokumentoch mesta Spišská Nová Ves. Poslednou aktivitou bude výroba plagátov a bannera, ktoré majú za účel spropagovať projekt.

Koľko to bude stáť?

Mesto Spišská Nová Ves sa vo svojom Rozvojovom pláne na roky 2011–2020 zaviazlo zlepšiť technický stav komunikácií, ich dopravnú vybavenosť a celkovú dostupnosť mesta. „Tento cieľ sa má dosiahnuť prostredníctvom zvýšenia funkčnosti križovatiek a bezpečnosti železničných priecestí a priechodov pre chodcov. Medzi navrhovanými aktivitami tohto opatrenia je definovaná aj aktivita zvýrazniť priechody pre chodcov (zmena materiálu, zdrsnenie povrchu, osvetlenie..),“ píše sa v dokumentoch mesta Spišská Nová Ves.

Mestskí poslanci schválili na 18-tom riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva spolufinancovanie projektu ZEBRA II zo strany mesta vo výške minimálne do 5% z oprávnených výdavkov projektu, čo predstavuje sumu 3 000 eur. Celková suma projektu je vyčíslená na 30 000 eur. Dotácia predstavuje 95% z tejto sumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM