JAB Rôzne

Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Spišskej zadarmo nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Novovešťania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Spišskej zadarmo nazbierať?
Foto: Viktória Botošová

Baza čierna je krík, ktorý u nás v tomto období nájdete rásť na viacerých miestach. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Používa sa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Z bazy sa navyše dajú pripraviť chutné špeciality, napríklad veľmi dobrý sirup.

„Ja chodím na bazu za Rittenberg. Je akurát obdobie, keď sa chystám ju nazbierať. Z bazy robím klasický sirup, ale keď sa vysuší môžete z nej uvariť aj čaj,“ prezradil nám František. „My chodíme celá rodina za Iliašovce do lesa. Teraz dosť pršalo, ale keď prestane tak ju pôjdeme nazbierať. Každý rok robíme sirup,“ povedala Henrieta, ktorá nám prezradila aj recept, ktorý má od svokry.

Sirup uvaríme z jedného litra vody, pol kila kryštálového cukru a šťavy z troch citrónov. Do uvareného sirupu pridáme 20 kvetov bazy a necháme tri hodiny odstáť. Nakoniec sterilizujeme 20 minút.

Nájdu sa však aj takí, ktorí na zbieranie bazy nemajú priamo obľúbené miesto. „Na bazové kvety chodím najčastejšie do Harichoviec cestou k rodičom, ale nie je to jediné miesto. Baza rastie aj okolo poľných ciest či pri potoku tak ju nazbieram tam, kde mám práve cestu,“ spomenul Ivan s tým, že z kvetov bazy robí každý rok niekoľko litrov sirupu.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Spišskej Novej Vsi, kde tento zdravý zázrak rastie, alebo poznáte zaujímavý recept s využitím bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na buvalova@global24.sk.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM