JAB Rôzne

Chodievate ním takmer denne... TOP zaujímavosti o námestí v Spišskej

Naše námestie je srdcom Spišskej. Sídlia tam obchody či reštaurácie a láka nejednou zaujímavosťou. Toto ste o ňom ale vedeli?

Ilustračný obrázok k článku Chodievate ním takmer denne... TOP zaujímavosti o námestí v Spišskej
Zdroj: Dnes24.sk

Námestie v Spišskej Novej Vsi tvorí okrem Radničného námestia aj Letná a Zimná ulica. Okrem obchodov, reštaurácií či iných prevádzok natrafíte počas prechádzky naprieč týmto námestím aj na niekoľko zaujímavých historických budov, fontány či kostol s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. To isté námestie však ukrýva aj nemálo zaujímavostí, zväčša z histórie… O tomto ste napríklad vedeli?

Až 1 a pol km

Charakteristickým znakom Spišskej Novej Vsi je šošovkovité námestie, ktoré patrí medzi najdlhšie tohto typu v Európe. No mohlo byť ešte oveľa dlhšie. Pôvodné námestie malo totiž podľa slov knihovníka Múzea Spiša až jeden a pol kilometra. Zimná ulica začínala od budovy súčasného hotela Metropol a končila pri dnešnej hotelovej akadémii. Tam končila aj Letná ulica a pokračovala až k dnešnej budove Mestského úradu. Budovy sa však podľa jeho slov s nástupom komunistov zbúrali a námestie sa tak skrátilo.

Vodná priekopa

Zaujímavosťou je aj fakt, že naším námestím viedla okolo roku 1797 vodná priekopa. Nachádzala sa pozdĺž celého námestia a bližšie okolnosti okolo nej práve zisťuje historik Múzea Spiša.

Názvy

Radničné námestie nenieslo tento názov odjakživa. A vlastne, nebolo odjakživa ani námestím v podobe, ako ho poznáme dnes. Za éry komunistov to bolo Námestie osloboditeľov. Taktiež Zimná a Letná ulica menila svoje názvy. Zimná niesla názvy Wilsonov riadok aj ulica Sovietskej armády. Letná bola známa aj ako Masarykov riadok či Gottwaldova ulica.

Cintorín aj domčeky

V roku 1769 sa nachádzal uprostred námestia kostol, no nebol v takej podobe, ako ho poznáme dnes. Okolo neho bol cintorín ohradený múrom. Pri múre sa nachádzali malé domčeky. Jedna z budov slúžila mäsiarom na výsek mäsa, vedľa nej bola budova pre pekárov. Cintorín však musel byť na základe nariadenia Jozefa II premiestnený mimo mesta.

Stredný provinčný dom

Provinčný dom s Levočskou bránou na Letnej ulici, v ktorej sídli Múzeum Spiša, tiež netreba Novovešťanom zvlášť predstavovať. Zaujímavosťou je fakt, že presne taký istý provinčný dom len o čosi menší stál aj na Zimnej ulici. Volal sa stredný provinčný dom a slúžil provincii XVI spišských miest. Prechodom z námestia bola takzvaná Rožňavská brána. Budovu však zbúrali začiatkom 20. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM