Kultúra

Centrum Spišskej ovládnu Dni mesta: Čo poteší našich najmenších a čo nadšencov áut?

Centrum mesta sa už o pár dní vráti do obdobia prelomu 19. a 20. storočia. Tradičné podujatie Dni mesta budú spojené aj s jubilejným 20. ročníkom Trhu ľudových remesiel. Tešiť sa môžete aj na jednu z najväčších mobilných zvonkohier na svete.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Spišskej ovládnu Dni mesta: Čo poteší našich najmenších a čo nadšencov áut?
Zdroj: Dnes24.sk

28. – 30. augusta v Spišskej Novej Vsi opäť zavládne Genius temporis – Duch času. Centrum mesta sa totiž stane dejiskom tradičného podujatia pod názvom Dni mesta. V rámci neho je pripravený bohatý kultúrny program. Zároveň bude prebiehať jubilejný 20. ročník Trhu ľudových remesiel, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

Vznik spišskonovoveskej Reduty

Tohtoročné Dni mesta Spišská Nová Ves nás prenesú do obdobia prelomu 19. a 20. storočia a jeho prvej tretiny. „Občanom nášho mesta a návštevníkom sa pokúsime priblížiť dobu, kedy v Európe nastal nesmierny kultúrny rozvoj. S ním súvisela aj výstavba účelových budov, ktoré mali slúžiť rôznym kultúrnym aktivitám,“ informovala vedúca kancelárie primátora Andrea Jančíková.

Ducha spomínanej doby bude odzrkadľovať pripravený kultúrny program v rámci neho herci Divadla teatrálnej skratky pod vedením Petra Karpinského prostredníctvom historickej divadelnej fresky divákom priblížia vznik spišskonovoveskej Reduty, ktorá patrí medzi sedem divov nášho mesta. Bola postavená bola pred viac, ako sto rokmi a okolo jej stavby bolo veľmi horúco.

Bohatý program

Nebudú chýbať ukážky sokoliarov, súbojových zvykov 19. a 20. storočia, hudby 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia či zmes swingových, charlestonových a tangových choreografií. Najmenších divákov určite poteší množstvo rozprávok, tých starších zasa výstava historických automobilov.

O zábavu sa postarajú aj klauni z Teáter Komika a šašo Miroslav Kasprzyk. V programe nemôže chýbať Skupina historického šermu Jago, ktorá tentoraz prinesie úsmevný príbeh o tom, čo všetko môže spôsobiť neodolateľná láska k dobrému vínku. Program v piatok večer zavŕši koncert Simy Martausovej a v sobotu vystúpenie orchestra svetového renomé Bratislava Hot Serenaders.

Novinky na podujatí

Po prvýkrát do nášho mesta zavíta Pražská mobilná zvonohra, ktorá je jedinou svojho druhu vo východnej Európe a jednou z najväčších na svete. Je tvorená 57 zvonmi, z ktorých najväčší má hmotnosť až 860 kg a najmenší 5 kg. Celková hmotnosť celého nástroja je úctyhodných 12 000 kg. Zároveň bude prebiehať jubilejný 20. ročník Trhu ľudových remesiel

V rámci neho budú svoje výrobky ponúkať predajcovia zo Slovenska i Čiech v takmer 100 stánkoch. Predstavia sa tradičné remeslá ako rezbárstvo, medovnikárstvo, kováčstvo, košikárstvo, tkáčstvo, šperkárstvo, šindliarstvo, drotárstvo, kovotepectvo, včelárstvo, spracovanie kože, výroba paličkovanej čipky, keramiky či spracovanie ľanu.

„Tento rok sa sortiment občerstvenia rozšíri i o niekoľko noviniek, ako napríklad drevorubačské párance, predaj plantážnej kávy či ponuku slovenských vín, čerstvých ovocných a zeleninových štiav,“ doplnila Jančíková. Pre najmenších bude k dispozícii požičovňa drevených rytierskych náradí, drevený kolotoč a drevený divadelný rebriniak s bábkovými predstaveniami, pesničkami a hrami.

Podujatie v nedeľu zavŕšia tradičné jazdecké preteky o pohár primátora mesta pod názvom Cena Spiša, ktoré sa budú konať v jazdeckom areáli vo Ferčekovciach.

Kompletný program si môžete pozrieť tu. Počas podujatia treba počítať aj s uzáverou letnej ulice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM