Rôzne

Celoročný jarmok pod radnicou v Levoči vyzdvihlo aj Združenie miest a obcí Slovenska

Jarmok v historických priestoroch prízemia mestskej radnice úspešne nadväzuje na dávne trhy a vytvára most medzi minulosťou a modernou dobou.

Ilustračný obrázok k článku Celoročný jarmok pod radnicou v Levoči vyzdvihlo aj Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska aj koncom jesene pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme aj na výnimočnosť z Levoče.

Levočský kreatívny spolok otvoril po prvýkrát všetky priestory historického prízemia mestskej radnice, za ktorou nachádza svoje miesto celoročný „Jarmok pod radnicou“. Pomenovanie výstižné pre novozriadenú predajnú výstavu spojenú s prezentáciou výrobkov približne stovky remeselníkov, obohatenú o expozíciu rôznych umeleckých diel.

Po celý rok

Ako jediný na Slovensku je otvorený po celý rok. Počas fungovania poskytuje priestor pre ochutnávky, prezentácie i workshopy a s pribúdajúcimi rokmi zdvojnásobuje počet predávajúcich, ktorí ponúkajú šité výrobky, obrazy, drevené, paličkované i tkané veci a mnohé iné.

Celoročný jarmok úspešne nadväzuje na dávne trhy s ručne vyrábanými výrobkami, poskytuje priestor pre prezentáciu miestnych umelcov, vytvára most medzi minulosťou a modernou dobou. Projekt spája výrobcov s koncovým odberateľom v príjemnom prostredí, dotvára atmosféru dávno zašlých čias, ktorú umocňujú aj sprievodné akcie a podujatia so zapojením ľudového folklóru. Prináša kreatívnosť, iniciatívu, kultúru aj udržateľnosť, čo dokazuje tretí ročník podujatia s každoročne rastúcim počtom predajcov.

Zaujímavý príklad dobrej praxe

„Každé dva mesiace predstavujeme nové a mimoriadne zaujímavé príklady dobrej praxe, ktoré dokazujú, že samosprávy majú veľký potenciál, vedia reagovať na potreby svojich obyvateľov a dokážu realizovať užitočné, udržateľné a samozrejme aj inšpiratívne aktivity, ktoré v rôznych oblastiach zvyšujú kvalitu života svojich obyvateľov,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Námety na príklady dobrej praxe pochádzajú zo slovenských miest a obcí z vlastnej analytickej činnosti národného projektu ModMUS. Rovnako sú vyhľadávané z podnetov, návrhov a informácií z médií. Každý príklad dobrej praxe je predmetom posúdenia hodnotiacej komisie, v ktorej pôsobia starostovia a primátori s minimálne 8-ročnými skúsenosťami.

Ku každému z príkladov, ktorý je komisiou vysoko ohodnotený, je spracovaný manuál s názvom „Kroky k úspechu“. Dostupný je na webovej stránke Združenia miest a obcí Slovenska v rubrike národného projektu „Modernizácia miestnej územnej samosprávy (ModMUS)“ a súčasne zasielaný všetkým samosprávam vrátane poslancov a asociácií pôsobiacich v prostredí miestnej územnej samosprávy. Ďalšie príklady dobrej praxe budú predstavené o dva mesiace a vzídu z hodnotení členov hodnotiacej komisie.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM