JAB Rôzne

Brigádnici na letných terasách v Spišskej? Pozrite sa aké nároky majú na nich majitelia

S letom prichádza aj čas študentských letných brigád. Majitelia spišskonovoveských reštaurácií majú v tom, akých brigádnikov hľadajú, jasno. Názory sú, ale rôzne....

Ilustračný obrázok k článku Brigádnici na letných terasách v Spišskej? Pozrite sa aké nároky majú na nich majitelia
Zdroj: Dnes24.sk

Leto začalo a majitelia reštaurácií otvorili letné terasy aj v Spišskej. Každé leto zamestnávajú hlavne študentov, ktorí im pomáhajú vykryť sezónu ako aj dovolenku stálych zamestnancov. Pýtali sme sa, aké nároky majú na študentov.

„Zo zásady berieme, len študentov hotelovej akadémie,“ povedal nám Róbert Toporcer zodpovedný vedúci reštaurácie Zbrojnoš. „ Brigádu hľadajú aj vysokoškoláci a gymnazisti, ale tých neberieme, lebo nemajú naše vzdelanie a prax. Študentov z hotelky máme na praxi počas celého roka tak si ich zacvičíme. Keby sme zobrali niekoho bez praxe tak to by trvalo minimálne dva týždne kým by sme ho zaučili,“ vysvetlil Róbert.

Skúseností so zamestnávaním študentov má aj majiteľ pizzérie Bomba Marián Gurtler. „Dnes už máme všetko obsadené. Skúseností mám s nimi dobré mám tu stálu partiu už tretí rok. Požiadavky na brigádnikov mám vysoké musia byť schopní obsluhovať ľudí. Jednanie so zákazníkom a prístup k práci sú tiež dôležité.“

Najlepšie je keď majú 18 rokov a sú študentmi Hotelovej Akadémie. Majiteľ sa nebráni ani iným študentom, ale musia mať prax v tejto oblasti. „Cez leto máme otvorené dve terasy tak mám brigádnikov viac cez rok sem chodia baby len na víkendy na výpomoc, “doplnil Marián Gurtler.

Všetci študenti sú zamestnaní na dohodu. V reštaurácií Garage nemusia mať študenti 18 rokov.

„Musia mať minimálne 16 rokov, musia mať znalosti s prípravou nápojov a základy s obsluhou. Uprednostňujeme študentov z hotelky. Mali sme študentov aj z iných škôl a niekedy sú šikovnejší ako tí z hotelovej akadémie,“ povedal nám Jozef Mikolaj.

Podľa zodpovedných v reštauráciách je teraz neskoro si hľadať brigádu. Upozorňujú, že sa to robí najneskôr v apríli, ak chcú študenti cez letné prázdniny pracovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM