Marcel Mojžiš Samospráva

Boj Zdenka Trebuľu o kreslo župana: Vznikne koalícia Smeru s maďarskými stranami?

Most-Híd a SMK možno v budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov podporia súčasného predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenka Trebuľu, ktorý sa pokúsi obhájiť svoj post. V týchto chvíľach ho zatiaľ podporuje vládny Smer-SD.

Ilustračný obrázok k článku Boj Zdenka Trebuľu o kreslo župana: Vznikne koalícia Smeru s maďarskými stranami?
Zdroj: Webnoviny.sk

„Rozhodol som sa tak po diskusiách v strane Smer–SD, po debatách na úrovni starostov a primátorov v kraji, ale aj po rozhovore v rodinnom kruhu,“ povedal Trebuľa. Most–Híd nemá ešte podľa krajského predsedu Eleméra Jakaba jasné, či do volieb pôjde samostatne, alebo v koalícii. „Zatiaľ sa uskutočnili len neformálne rokovania o možnej spolupráci s ostatnými stranami. Vieme si však predstaviť, že by sme Zdenka Trebuľu podporili na post predsedu KSK,“ uviedol Jakab.

Spolunažívanie národností ako dôležitý bod

Krajský predseda SMK István Zachariáš považuje doterajšiu spoluprácu so šéfom župy za veľmi dobrú a spoľahlivú. „Je založená aj na tej skutočnosti, že pozná realitu v otázkach spolunažívania národností v našich podmienkach a stále sme v tejto otázke vedeli nájsť spoločnú reč,“ povedal Zachariáš. Pri uvažovaní o možnej podpore je to podľa neho určite veľmi závažný argument. „Svoju taktiku do volieb budeme vytvárať podľa požiadaviek našej voličskej základne a o tom budeme ešte určite rokovať aj vo svojich štruktúrach i s ďalšími politickými stranami,“ dodal.

Na funkciu župana bude Trebuľa kandidovať ako nominant strany Smer-SD. O podpore ďalších strán nechce špekulovať. Pripustil však, že vždy sa mu z pozície šéfa samosprávy dobre spolupracovalo s maďarskými stranami. „Je však predčasné hovoriť, aké koalície tu vzniknú. Na regionálnej úrovni sa viac dbá na odbornosť a spoločný cieľ ako na ideológiu,“ pripustil Trebuľa. Podľa informácií TASR je možné, že vznikne koalícia Smeru-SD s maďarskými stranami, ale rovnako je v hre aj možnosť, že sociálni demokrati pôjdu do volieb samostatne.

Spolupráca?

SMK v doterajších voľbách o volebnej koalícii so stranou Smer-SD neuvažovala. „Napriek tomu povolebná spolupráca fungovala k spokojnosti oboch strán. Som presvedčený, že táto situácia je veľmi dobrým základom k vzájomným rokovaniam. Verím, že budeme o tom rokovať,“ podotkol Zachariáš. Most–Híd vytvoril koalíciu so stranou Smer–SD na úrovni mestského zastupiteľstva v Košiciach. Nominantka tejto strany Renáta Lenártová sa stala i viceprimátorkou mesta, aj keď v lete tohto roka stranu opustila.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM