Miroslav Pomajdík Samospráva

Boj s výtlkmi v našom kraji: Cestárom idú pomáhať aj externé firmy

Na území Košického samosprávneho kraja máme okolo 47.000 metrov štvorcových výtlkov. Cesty sa postupne opravujú pomocou studených technológií, ale stále prevládajúce zimné počasie spomaľuje opravy a je aj príčinou vzniku nových výtlkov. S opravami pomôžu aj externé firmy.

Ilustračný obrázok k článku Boj s výtlkmi v našom kraji: Cestárom idú pomáhať aj externé firmy
Zdroj: TASR

Celková oprava by mala stáť dva milióny eur. Keby sa pristúpilo k opravám v zimnom období, čiže studenými technológiami, kraj by to vyšlo na 3,1 milónov eur. Spôsobené je to cenou materiálov vhodných na zimné opravy, ktoré sú až trojnásobne drahšie, ako teplá obalná zmes. Košický samosprávny kraj dostane na opravy od vlády 1,1 milióna eur. „Momentálne robíme analýzu deštrukcie vybraných ciest, aby sme vedeli definovať rozsah opráv výtlkov pre verejné obstarávanie,“ uviedla technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa SC KSK Zuzana Fejesová

Výtlky sa budú opravovať za pomoci rôznych technológií. Miesta kde sa ich vyskytuje po kope niekoľko a kde je vozovka značne poškodená, prikročí sa k celkovým vysprávkam. Samostatné výtlky sa budú klasicky opravovať zarezaním.„Výtlky na úsekoch ciest, ktoré vykazujú vysoký stupeň rozpadu povrchu budeme riešiť vysprávkami recyklérom. S opravami začneme v prvom rade na všetkých cestách II. triedy a na cestách III. triedy s vyšším dopravným významom, to znamená na cestách, ktoré sú dôležitými spojnicami medzi regiónmi a Košicami, ako aj na cestách spájajúcich jednotlivé okresy a okresné mestá,“ vysvetlila Fejesová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM