Miroslav Pomajdík Rôzne

Boj o letné brigády sa zvádza aj v Spišskej: Zohnať flek sa dá, ale...

Prázdniny sú v plnom prúde a veľa študentov si chce počas tohto obdobia zarobiť aspoň nejakú tu korunu a preto intenzívne hľadajú letné brigády. V Spišskej Novej Vsi a na okolí to však veľmi ružovo nevyzerá. Najviac brigádnikov berú reštaurácie, zmrzliny, či nákupné strediská.

Ilustračný obrázok k článku Boj o letné brigády sa zvádza aj v Spišskej: Zohnať flek sa dá, ale...
Zdroj: TASR

Simona si hľadala letnú brigádu tesne pred ukončením školského roku. „Oslovila som viaceré nákupné centrá a do jedného ma zobrali robiť ako pokladníčku. Som rada, že si aspoň niečo zarobím a nemusím byť potom finančne až tak odkázaná na rodičov.“ Táto práca ju veľmi nebaví, lebo podľa nej je to strašne monotónne a vyčerpávajúce, ale zohnať lepšie brigády je veľmi ťažké, tak je rada za to čo má.

Matej je študentom vysokej školy, kde študuje históriu. Na Spiši sa nachádza množstvo historických pamiatok a a tak začal Matej sondovať, či by v tejto oblasti nebolo možné nájsť brigádu a podarilo sa. Už niekoľko týždňov zarezáva na Spišskom hrade, kde robí sprievodcu. „Je to úžasné, keď si človek môže nájsť brigádu v obore, ktorý aj študuje. Viem, že je to veľmi ťažké a väčšina mojich spolužiakov a kamarátov takéto šťastie nemalo. Robota ma baví. Človek spoznáva veľa nových ľudí, prednáša im o histórii hradu a popri tom vznikajú zaujímavé debaty,“ uzatvára Matej.

Katka študuje na miestnom gymnáziu. Aj ona hľadala nejakú brigádu na leto, no jediná kladná odpoveď jej prišla z miestneho supermarketu. „Pracujem ako pokladníčka. Je to veľká zodpovednosť a veľakrát sa cítim pod tlakom. Nadriadení sú dosť prísni a človeka vedia riadne zdeptať. Čo už no, musím to vydržať, veď je to len na niekoľko týždňov. Určite by som v budúcnosti za pokladňou nechcela skončiť a nezávidím nikomu, kto sa takto musí živiť,“ povedala Katka.

Adriana má s brigádami dobré skúsenosti. Tri roky za sebou pracovala na tom istom mieste v tunajšej cukrárni. S prácou bola spokojná, no tento rok ešte stále čaká na rozhodnutie, či bude môcť nastúpiť na jej obľúbený brigádnicky flek. Verí, že sa kladne vyjadria, lebo podľa jej slov ponúk je málo a šanca nízka.

Silvia študuje na veterine. „Hľadala som 3 roky, kým som nejakú našla…Pokiaľ človek nepozná niekoho kto vlastní reštiku, alebo je dobrý kamarát s majiteľom, tak zjavne šanca nie je. Agentúry sú aspoň na východe zbytočné,“ zhodnotila Silvia. Podľa jej slov je ponúk veľmi málo a veľakrát to závisí od známostí. „Mám jednu stálu brigádu. Záleží od dňa. Robím v cukrárni a niekedy sa nezastavím 8 hodín a niekedy v pohode, avšak ľudia si neuvedomujú, že ak je jeden človek na celú cukráreň aj s terasou, tak to rýchlejšie ako sa dá nepôjde,“ uzatvára Silvia.

Lukáš študuje na vysokej škole filozofiu. Brigádu má už niekoľko rokov tú istú. „Chodím s jednou stavebnou firmou po fuškách. Väčšinou robím počas celého roku, hlavne v piatky a cez víkendy, keď nemám školu. Cez leto je však práce najviac. Som tam spokojný a sme tam dobrá partia. Majiteľ firmy ma už berie ako člena pracovného tímu a dôveruje mi aj pri náročnejších prácach," zhodnotil Lukáš. Práca je to podľa neho náročná, ale poctivá a získal tam obrovské skúsenosti.

Ďalší oslovení mladí ľudia sa zhodli v tom, že príležitostí je málo a väčšina je pridelená aj tak po známosti. Veľa z nich preto odchádza na leto do zahraničia, kde pracujú na farmách, ako robotníci na stavbách, či v reštauráciách. Ďalší oslovení mieria každé leto do Bratislavy, kde sa podľa ich slov dá brigáda nájsť oveľa ľahšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM