Jana Šrenkelová Rôzne

Bezplatné parkovanie v Košiciach bude minulosťou

Od augusta si Košičania pri parkovaní pravdepodobne budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. A to aj pri parkovaní na miestach, ktoré boli doposiaľ bezplatné.

Neschopnosť splácať úver[/color][/size]

Systém manažovania parkovacích priestranstiev v Košiciach by mala po mestskej firme Správa majetku mesta prevziať súkromná bratislavská spoločnosť EEI. Tá uspela v súťaži vyhlásenej mestom potom, čo sa Košice ocitli v situácii, kedy neboli schopné splácať trojmiliónový úver na parkovací dom. Mesto predpokladalo, že tržby parkovacieho domu pri Steel Aréne otvoreného v júli 2011 dosiahnu výšku 300 –tisíc eur. V súčasnosti rezidentské parkovanie zíva prázdnotou a tržby za posledných šesť mesiacov minulého roka nedosahujú ani 12-tisíc eur. Ďalším problémom je málo parkovacích miest. Obyvatelia Košíc sa vyjadrili, že v čase popoludňajšej špičky, ale aj mimo nej je nápor áut na vybraných úsekoch Košíc enormný.

Návrh riešenia bratislavskej firmy EEI[/size][/color]

Riešením by mala byť externá firma EEI. Tá prisľúbila niekoľko miliónové investície do parkovacieho systému. Firma mestu predložila plán vytvorenia nových 2000 parkovacích miest v mestskej časti Juh pri Auparku. Avšak všetky novovytvorené parkovacie miesta sa nevyhnú spoplatneniu. Opýtaní Košičania sa spoplatneniu nebránia, keďže parkovné zostane v sume jedno euro za hodinu. //„Ak by firma chcela cenník parkovného upraviť, návrh musí prejsť zastupiteľstvom“ //- ako sa vyjadril poslanec mesta Košice Ing. Gál (SDKÚ). Mesto Košice kontrahovaním parkovacích služieb firme EEI získa 324-tisíc ako nájomné za spoplatnené miesta, 192-tisíc eur za prenájom parkovacieho domu a 50% podiel z parkovného. Uvedená zmluva by mala vyriešiť nielen finančný problém mesta, ale zároveň aj problém obyvateľov Košíc s parkovaním.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM