Správy

ANALÝZA ukazovateľov dôležitých pre každú domácnosť: Pozrite si zaujímavé čísla o našom kraji!

Analýza Sberbank ukázala, že obyvatelia Košického kraja patrili minulý rok medzi TOP tri kraje, ktorým sa podarilo zvýšiť svoje priemerné úspory a najvýraznejšie znížiť svoje dlhy na úveroch na bývanie. Dokázali to aj napriek tomu, že sú jediní, ktorým klesol priemerný mesačný príjem na účet.

Ilustračný obrázok k článku ANALÝZA ukazovateľov dôležitých pre každú domácnosť: Pozrite si zaujímavé čísla o našom kraji!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako nás informovala hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová, za posledný rok sa podľa analýzy Sberbank Slovensko podarilo obyvateľom Košického kraja znížiť si dlh na existujúcom úvere na bývanie v priemere o 1,4 %, čo predstavuje 611 eur. V tempe splácania dlhov tak nasledovali obyvateľov Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Košičania nebodovali iba pri splácaní, ale aj pri sporení. „Naše údaje ukázali, že v Košickom kraji za posledný rok najviac narástla priemerná nasporená suma na vkladových produktoch, teda na sporiacom účte, vkladnej knižke či termínovanom vklade. Oproti roku 2012 pribudlo klientom 267 eur,“ uviedol Filip Vítek, vedúci oddelenia Customer Value Management Sberbank Slovensko a doplnil, že v roku 2012 mali nasporené priemerne 8 369 eur, v roku 2013 to bolo už 8 636 eur. Najhoršie v sporení dopadli Banskobystrický, Prešovský a Bratislavský kraj.

Náš kraj sa však ocitol v popredí aj v ďalšom ukazovateli. „Košický kraj bol jediný z celého Slovenska, kde za uplynulý rok klesol priemerný prírastok z externého prostredia na účet. Kým v roku 2012 si mesačne priemerný obyvateľ pripísal 1 166 eur, v roku 2013 to bolo o 2 % menej, teda 1 142 eur,“ doplnila hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová. Obyvatelia Košického kraja ako druhí na Slovensku najčastejšie používajú pri platení platobnú kartu, ktorú využijú priemerne 4,3 krát za mesiac.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM