Miroslav Pomajdík Správy

Ambulancie rýchlej lekárskej pomoci čakajú zmeny: Zvýšia sa aj platby za sanitku

Ambulancie rýchlej lekárskej pomoci (RLP) sa od apríla zmenia na ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Čaká nás tiež zvýšenie platieb za sanitku. Po novom zaplatíme za kilometer 0,79 eura.

Ilustračný obrázok k článku Ambulancie rýchlej lekárskej pomoci čakajú zmeny: Zvýšia sa aj platby za sanitku
Foto: Slávka Kellová

Celá zmena prebehne podľa analýzy, ktorú urobilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Zdravotníci navrhovali transformáciu 27 ambulancií rýchlej lekárskej pomoci, nakoniec ich bude 26. Počet ambulancií pritom zostane rovnaký ako doteraz, spolu ich bude 280. V Londýne napríklad žiadne posádky nemajú na palube lekára a to sú 8 miliónovou aglomeráciou. „V krajinách EÚ pripadá ambulancia v priemere na 25.000 ľudí, Slovensko je nadpriemerom a máme jednu ambulanciu na približne 20.000 obyvateľov,“ povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák. Podľa jeho slov sa ľudia nemusia tejto zmeny obávať, na dostupnosti záchrannej zdravotnej služby sa nič nemení. K takýmto krokom sa dospelo aj kvôli tomu, že ambulancie s lekárom boli veľakrát zneužívané a vykonávali výjazdy aj k pacientom, ktorí boli napr. v podnapitom stave a prítomnosť lekára nebola potrebná.

„Od apríla do decembra tohto roka by transformácia ambulancií záchrannej zdravotnej služby mala priniesť 2,76 milióna eur, v budúcnosti 3,68 milióna eur každý rok. Tieto peniaze sa však neberú zo záchranného systému, ale ostávajú v ňom a budú použité na zvýšenie finančných benefitov pre záchranné zdravotné služby,“ informoval Čislák. Mesačná platba pre ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) má stúpnuť zo 16.082 eur na 16.343 eur. Platba pre ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci (RLP) má vzrásť z doterajších 27.882 na 28.426 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM