Marie Melníková Rôzne

AKTUALIZOVANÉ: Na Spiši sú voľby zatiaľ pokojné

Voľby na Spiši nateraz prebiehajú pokojne, bez akýchkoľvek incidentov, konfliktov, či kupčenia s hlasmi. Účasť na predčasných parlamentných voľbách na Spiši je zatiaľ približne od 20 do 25%.

SPIŠ. V priebehu dnešnej volebnej soboty sme navštívili viacero volebných miestností. Medzi nimi aj ženskú väznicu v Levoči. Zo 100 odsúdených žien využilo svoje právo voliť 14 žien.

Obvodná volebná komisia prešla dopoludnia sedem obcí, kde žije veľká časť Rómov. Navštívili Žehru, Bystrany, či Richnavu. Z hľadiska organizácie volieb môžeme tieto dediny považovať za problémovejšie. V minulosti sa práve v týchto obciach objavilo kupčenie s hlasmi. Dnes dopoludnia boli ulice v prevažne „rómskych“ dedinách vyľudnené. Napríklad v Bystranoch čakajú nápor voličov až po 18 tej večer, keď pôjdu ľudia zo svätej omše.

Voliči zväčša nepotrebovali rady od členovej okrskových volebných komisií. Sporadicky sa objavili problémy, že ľudia nevedomky vložili do obálky viac ako jeden hlasovací lístok a obálku hodili do urny. Na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi hodil volič dokonca do urny všetky volebné lístky.

Drobné nedorozumenie sa vyskytlo v obci Chrasť na Hornádom, kde sa sťažovala pani, že jej ktosi nedovolil voliť s voličským preukazom. Nakoniec z toho vysvitlo, že za tým bola neznalosť volebného zákona, pretože pani po odvolení nechcela odovzdať členom okrskovej komisie voličský preukaz.

Voliči v obvode Spišská Nová Ves a Gelnica volia v 115 okrskoch z palety 26 strán a krúžkujú štyroch kandidátov na poslancov. Už o chvíľu vám prinesieme fotky, video aj rozhovory priamo z volebných miestností.

MARIE MELNÍKOVÁ

AKTUALIZOVANÉ: Na Spiši sú voľby zatiaľ pokojné
1
Galéria
PARLAMENTNE VOLBY 2012
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM