Kultúra

Aj tento rok rozkvitne centrum Spišskej umením: Netradičná výstava je späť

Obrazy visiace na stromoch, fontána a príjemný chládok. Takéto prostredie má zvyčajne zaujímavá výstava, ktorej tento rok štartuje už svoj štvrtý ročník.

Ilustračný obrázok k článku Aj tento rok rozkvitne centrum Spišskej umením: Netradičná výstava je späť
Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Centrum nášho mesta bude opäť patriť umeniu. Výstava priamo pod holým nebom dostala názov Umenie v parku a v Spišskej Novej Vsi sa bude konať aj počas tohto leta.

Jej vernisáž sa uskutoční 26. júla 2019 o 18:00 v parku pri fontáne v Spišskej Novej Vsi.

Umenie v parku vytvorí priestor pre 38 neprofesio­nálnych autorov, z toho 25 výtvarníkov a 13 fotografov. Vernisáž prinesie okrem krásnych diel aj koncert novoveskej kapely Star Band a zahrať príde aj dvojnásobný majster Slovenska v hraní na klasickej gitare, Dávid Bílek.

Podujatie sa realizuje formou súťaže, ktorá prebieha v 2 kategóriách bez obmedzenia témy. Do kategórie – Výtvarné umenie sa zapojilo 33 autorov so 71 dielami. Do kategórie -Fotografia prispelo do súťaže 25 autorov s 97 fotografiami. O víťazoch rozhodla 3-členná odborná porota. Výsledky súťaže budú oficiálne vyhlásené na vernisáži, kedy si ocenení zároveň prevezmú aj ceny.

„Tešíme sa, že sa v tomto ročníku podarilo zapojiť do súťaže toľko mladých ľudí. Ich výtvarné diela sa rozhodnutím poroty dostali do kolekcie výstavy vďaka svojej originalite a snahou priniesť do oblasti maľby niečo nové. Pre vývoj súťaže je to pozitívny jav, ktorý sa, veríme, objaví v budúcnosti aj v kategórii fotografia," uviedla odborná pracovníčka Spišského osvetového strediska Miriama Bukovinská.

„Aj tohtoročný počet autorov a počet ich diel dokazuje, že tento projekt má zmysel a oplatí sa v ňom pokračovať a vylepšovať ho. Teším sa, že opäť, druhýkrát organizujeme aj rozborový seminár, ktorý sa nám osvedčil a umožnil tak komunikáciu neprofesionálnych autorov s porotcami,“ povedal autor a predseda OZ život v meste Tomáš Cehlár.

Rozborový seminár prebehne tentokrát s porotkyňami Mgr. art. Paulínou Halasovou a Mgr. Evou Bavalovou, ktoré budú prihláseným výtvarníkom k dispozícii v deň vernisáže 26. júla 2019 od 16.00 hod. do 18.00 hod. vo výstavnej miestnosti Spišského osvetového strediska. Pre prihlásených fotografov je určený seminár s Mgr. art. Tomášom Ceterom, ktorý sa uskutoční dňa 20. augusta 2019 o 16.30 hod. v Spišskom osvetovom stredisku. Každý súťažiaci tak bude môcť skonzultovať svoje práce, ktoré neboli vybrané na výstavu a posunúť sa ďalej vo svojej tvorbe.

Organizátorom súťaže a výstavy je OZ Život v meste, partnerom je Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Tento projekt je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom.Výstavou sa budeme môcť kochať počas celých letných prázdnin.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Levočská púť prilákala množstvo pútnikov. Zábery z nej nájdete v priloženej galérii.

OBRAZOM: V Levoči sa konala každoročná Mariánska púť
13
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM