JAB Rôzne

30. výročie Nežnej: Čo sa za tridsať rokov zmenilo podľa známych tvári zo Spišskej?

V nedeľu si pripomenieme 30. rokov od Nežnej revolúcie. Opýtali sme sa niektorých známych tvári z nášho mesta, ako ju vnímali a čo sa podľa nich zmenilo.

Ilustračný obrázok k článku 30. výročie Nežnej: Čo sa za tridsať rokov zmenilo podľa známych tvári zo Spišskej?
Zdroj: TASR

Nežná revolúcia zmenila životy mnohých ľudí. Kľúčový dátum revolučných dní, 17. november, si pripomenie naše mesto rôznymi podujatiami. My sme oslovili aj známe tváre z nášho mesta, aby sme sa dozvedeli, ako vnímali nežnú revolúciu a čo sa z ich pohľadu zmenilo za tých tridsať rokov.

Pavol Bečarik (primátor mesta)

Na vtedajšie zmeny boli ideálne podmienky a politická situácia. Navyše existovala aj veľká spoločenská požiadavka zmeny. Sovietsky zväz opúšťal svoju tvrdú líniu, prebehli rokovania s USA a zmeny vo východnom Nemecku. Ľudia vyšli do ulíc vo viere, že dosiahnu väčšiu slobodu. Mnohí, ktorí stáli na námestiach, by dnes konštatovali, že dnešná skutočnosť je iná, ako očakávali. To, čo sa sľubovalo a realita, to sú dve odlišné veci. Slobodu sme si predstavovali ako slobodu viery, cestovania, výberu politickej strany a ekonomickú slobodu.

Sám som sa musel po zamatovej revolúcii obracať, aby som uživil rodinu. Nebolo možné pracovať osem hodín denne a niečo aj zarobiť. Sme generácia, ktorá, chvalabohu, nezažila vojnu. Je akási nevďačná doba. Ľudia chcú niečo, čo sami nevedia pomenovať. Človek, ak chce, tak si nájde prácu, zdravotníctvo má zadarmo, jedla je dosť, rovnako ako spotrebného tovaru. Auto má už dnes skoro každý. Môžeme tráviť dovolenky v zahraničí, realizovať sa v športe či v umení. Napriek tomu sme nespokojní a navzájom na seba zlí. Paradoxne chceme niečo iné, ako vtedy. Chceli sme napríklad tovar zo zahraničia, dnes túžime po domácich výrobkoch. Iba závisť je rovnaká ako vtedy.

Ladislav Rutkay (riaditeľ Technickej akadémie a mestský poslanec)

Tých zmien po novembri 89 je ohromne veľa, ba môžem povedať, že zasiahli takmer každú oblasť nášho života. Osobne ich vnímam, ako úžasnú vec. Pôsobil som a pôsobím v školstve a to bolo naozaj pod ideologickou kontrolou Komunistickej strany. Mnohí učitelia žili „rozdvojený“ život – iný v škole a iný v súkromí. Nikdy nezabudnem na svoju prvú „otvorenú“ hodinu s bývalou triedou. Už v čase protestov, ktoré sa rozšírili aj do nášho mesta. Bola to nádherná hodina, keď sme sa konečne so žiakmi rozprávali o tom, čo cítime, nie to, čo musíme hovoriť. A na konci hodiny sme si tlieskali – navzájom. Dnes každá vyučovacia hodina môže byť úprimná, otvorená. Je už len na nás či dokážeme túto príležitosť zmysluplne využiť.

Peter Čižmár (herec)

17. november je dátum, kedy nastala výrazná zmena. Ľudia na to neboli pripravení, ale cesty späť už nebolo. Ja to osobne vnímam tak, že sloboda je pojem, ktorý ma viac významov a zastávam názor, že pri ňom musí byť v tesnej blízkosti aj zodpovednosť. Za seba, za svoje činy (zločiny), za spoločnosť, okolie, životné prostredie. Som však optimista a verím, že ľudia prídu k rozumu a budu dbať aj o svoje svedomie, začnú sa rozvíjať, vzdelávať, budu sa zaujímať o dianie okolo seba a vo svete. Prestanú byt ľahostajní a starať sa len o svoje žalúdky.

Matej Farky Farkalín (predseda OZ Mladí ľudia a život )

Pre mňa všetko čo sa zmenilo pomenúva slovo sloboda. Dnes smieme slobodne cestovať, slobodne pracovať s informáciami, máme možnosť počúvať akúkoľvek hudbu či čítať knihy. Ja osobne si neviem predstaviť, žeby som si nemohol vybrať strednú či vysokú školu, ako napríklad moja mamka. Máme tiež možnosť slobodne sa stretávať, vyjadriť svoj názor a slobodne sa venovať tomu čo máme radi. To si ja osobne vážim najviac lebo si myslím, že za minulého režimu by napríklad naše združenie neprežilo. Je výborne, že máme takéto možnosti, len je potrebné s nimi pracovať opatrne a zodpovedne.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM