JAB Rôzne

Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Novovešťania

Návšteva stomatológa nepatrí medzi tie obľúbené. Zvlášť, ak po zosadnutí zo zubárskeho kresla treba vyťahovať peňaženku. Na to, aké skúsenosti majú s platením u zubárov sme sa pýtali niekoľkých obyvateľov nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Novovešťania
Zdroj: TASR

V Spišskej Novej Vsi ordinuje niekoľko stomatológov. Na tom, koľko u nich zaplatíte, sa môže odraziť aj to, či sú súkromní, alebo majú zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou.

Pýtali sme sa na názor samotných pacientov. A toto sú reakcie.

Dana (20): Ja sa zubárov bojím, no mám našťastie takú, ktorá síce je dosť drahá asi ako každý, ale vždy sa snaží mi zuby spraviť tak, aby to bolo najlepšie a aby som veľa neplatila. Takže som s ňou spokojná.

Jaroslav (50): K zubárke veľmi nechodím, keďže mám zubnú protézu už tridsať rokov. No čochvíľa ju budem musieť vyhľadať, lebo budem potrebovať novú, nakoľko táto je už zničená. No predtým si budem musieť dostatočne šetriť keďže nová stojí okolo 1200 eur.

Martina (28): Tak ja momentálne chodím kvôli zubným kanálikom štyrikrát do mesiaca a platím aj 120 eur – čo je veľa vzhľadom na to, že som matka troch detí a táto suma nám dosť zasahuje do rodinného rozpočtu.

Miroslava (29): Zubára navštevujem minimálne dvakrát do roka. To je preventívka plus oprava mojich odvápnených zubov. Môj zubár patri medzi najlacnejších v Spišskej a som s ním maximálne spokojná, až na to, že doteraz nemal röntgen na ambulancii, tak som musela chodiť inde.

Lukáš (21): K zubárovi chodím iba na preventívne prehliadky, čiže jedenkrát za rok, keďže moje zuby sú vďaka mojej dôkladnej starostlivosti celkom v poriadku. Mesačný paušálny poplatok za mňa hradí zdravotná poisťovňa, čiže dá sa povedať, že nič neplatím a každodennú starostlivosť o chrup by som odporučil aj iným, aby sa vyhli zbytočnému plateniu. V konečnom dôsledku mám na to však dosť liberálny názor, zubára by som v podstate ani nemusel mať práve kvôli dobrému chrupu. Je to akoby vás liečil súkromný lekár a vám nič nie je.

Martin (34): Zubári sú drahí a ešte k tomu vždy, keď som u zubárky ma rovno odporučí a rovno aj objedná na dentálnu hygienu. Tú robí pani, v jej ambulancii a jedno sedenie stojí 40 eur. Myslím si, že poradenstvo by malo byť už v cene aj tak tam vždy nechám skoro 20 eur.

Barbora (21): Ja som so svojou zubárkou momentálne spokojná. Zatiaľ som osobne nemusela veľa platiť, ale brat za obyčajné trhanie zuba platil vyše 20 eur. Ale drahí sú podľa môjho názoru hlavne čeľustní zubári.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM