JAB Rôzne

Zoznámte sa s ďalším šikovným dievčaťom z nášho okresu: Dominika kreslí naozaj nádherne

Dominika Vojtášová študuje na vysokej škole a jej neoddeliteľnou súčasťou života je kreslenie. Venuje sa mu od útleho detstva. A ide jej to naozaj krásne.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s ďalším šikovným dievčaťom z nášho okresu: Dominika kreslí naozaj nádherne
11
Galéria
Zdroj: Dominika Vojtášová

Pochádza zo susedných Smižian a kresleniu sa venuje od útleho detstva. Dominika Vojtášová momentálne študuje na vysokej škole výtvarnú výchovu a najviac je učarovalo realistické kreslenie, ktorému sa venuje najmä vo svojom voľnom čase. Ako sama hovorí "je super občas takto uniknúť do svojho sveta fantázie a tvoriť.“ Viac o jej dielach aj plánoch nám už prezradila v rozhovore pre náš portál.

Dominika, dá sa povedať od koľkých rokov kreslíte?

To presne neviem, ale rodičia mi vždy vravia, že som vedela držať ceruzku v ruke a kresliť ešte skôr než čokoľvek iné.

Po kom ste zdedili takýto talent, venuje sa kresleniu niekto v rodine?

Asi som zdedila nejaký talent po mojom pradedkovi Matejovi Vojtášovi, ktorý sa okrem iného venoval aj olejomaľbám, najmä Spiša. Môj pradedko bol okrem toho aj spisovateľom a založil Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi.

Spomínate si na vašu prvú kresbu?

Na moju úplne prvú kresbu v živote si ja osobne nepamätám, no moja mamka si pamätá, že ako malinká som najskôr kreslila zvieratá, psíky, kone, mačky a neskôr som sa snažila aj o portréty ľudí. Pamätám si na moju úplne prvú maľbu na talentových skúškach v ZUŠ-ke, kde som kreslila červenú čiapočku idúcu lesom a za stromami sa skrýval vlk. Mám doma zopár odložených kresieb z detstva na pamiatku a aj ako-takú pripomienku, ako som kreslila kedysi a kam som sa postupne posunula a vypracovala až dodnes.

Takže ste navštevovali aj základnú umeleckú školu?

Áno, na výtvarný odbor ma vzali už ako 4-ročnú, čiže som patrila medzi tých najmladších študentov vôbec. Študovala som tam celých 14 rokov a ZUŠ je tak ako môj druhý domov. Za veľké základy týkajúce sa kresby, maľby a rôznych iných výtvarných techník vďačím najmä pani učiteľke Erike Černíkovej a pani učiteľke Janke Nahálkovej, ktoré ma mnohému naučili a viedli správnym smerom.

Na akú strednú školu ste chodili?

Som absolventkou gymnázia na Školskej. Tam sa mi hneď v prvom ročníku podarila vyhrať súťaž o logo školy, ktoré sa do dnešnej doby stále využíva a reprezentuje gymnázium.

Čo pre vás znamená kreslenie?

Myslím, že všetko, je to neoddeliteľná súčasť mňa, mojej osobnosti a základ, na ktorom celý svoj život staviam. Je to činnosť pri ktorej uniknem od reality, relaxujem a tvorím.

Aké výtvarné techniky využívate?

Čo sa týka výtvarných techník, tak využívam rôzne. Od techník kresby ceruzou, farbičkami, uhlíkom, suchým pastelom… až po techniky maľby akvarelovými farbami, akrylovými či olejovými farbami. Čiže nekreslím len na výkresy, ale maľujem aj na plátno, či stenu. Na stenu som už maľovala rôzne detské námety v materskej škole (Evanjelická materská škola v Spišskej Novej Vsi), či detských izbách. Čiže moja tvorba sa skladá aj z kresieb pre deti, ako sú napríklad ilustrácie v didakticko-pedagogickej publikácii Rozprávkové menu pre malého speváka (autor: Lucia Bukovinská).

Dá sa povedať, čo kreslíte najradšej?

Najradšej kreslím realistické ceruzokresby, v ktorých sa snažím čoraz viac zdokonaľovať a priblížiť sa tak realite. Som veľký detailista.

A čo kreslíte najčastejšie?

Najčastejšie kreslím portréty ľudí, ktorí chcú obdariť svojich blízkych originálnym darčekom, ďalej zvieratá, krajinky a mnoho iného.

Máte aj nejaký obraz, ktorý sa dá nazvať vaším najobľúbenejším?

Najobľúbenejší obraz nemám, pretože do každého vkladám kúsok seba a každý z nich je podstatný pre moje zlepšovanie sa.

Nerozmýšľali ste nad nejakou výstavou vašich diel, kde by si ich mohla pozrieť aj široká verejnosť?

Realistické kreslenie mám ako svoj koníček, ale venujem sa kresleniu aj na objednávky, najčastejšie ide o kresbu portrétov podľa fotografií. Dostala som sa k tomu popri štúdiu na strednej škole, kedy ma mnoho spolužiakov oslovilo s prosbou, či by som im napríklad nakreslila ich rodičov či babku podľa fotky, lebo to chcú ako darček na jej narodeniny a podobne. Zatiaľ moje kresby nemám nikde vystavené vzhľadom na to, že ich nemám doma vo veľkom množstve, lebo väčšinu z nich majú ľudia u seba doma. Dúfam, že do budúcna sa mi podarí prejsť na formáty veľkých rozmerov a vytvoriť tak aj vlastnú výstavu.

Máte už predstavu čo ďalej po ukončení štúdia, chceli by ste kreslením živiť?

Myslím, že pre každého človeka je snom živiť sa tým, čo ho baví, čiže ak by sa mi to v budúcnosti podarilo, budem určite rada, ak by som sa kreslením živila. V poslednej dobe často rozmýšľam, čo by som chcela robiť, vzhľadom na to, že študentom budem už len pár mesiacov, no nechám sa prekvapiť, ale už teraz viem, že kreslenia sa nikdy nevzdám.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

To si nenechajte ujsť: Spišiačka Dominika a jej úžasné kresby
11
Galéria
Zdroj: Dominika Vojtášová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM