Lukáš Mano Rôzne

Zdražovanie cigariet

Zdražovanie nikotínových výrobkov narobí vrásky fajčiarom, ale najmä predajcom a malým podnikateľom.

Zdražovanie cigariet sa čoraz istejšie stáva skutočnosťou, ktorá narobí vrásky tuhým fajčiarom, ale i predajcom. Najväčšie problémy by mali mať príslušníci strednej a nízkej triedy. Priemerne vyfajčí každý fajčiar za deň jeden balíček cigariet. To znamená, že za mesiac investuje do svojho zlozvyku pri najnižšej možnej cene na trhu 64,40 eur. Po avizovanom zdražení by mal zaplatiť o 5 eur viac.

Fajčiari. Aj keď z roka na rok ubúda fajčiarov, stále ich je viac než dosť. Od zdraženia tabakových výrobkov si kompetentní sľubujú veľký pokles závislých ľudí v každom kúte Slovenska. Ale bude tomu naozaj tak? Obyvatelia Košíc a okolitých miest a dedín majú pomerne blízko k maďarským a ukrajinským hraniciam, kde si môžu ľahko zaobstarať obrovské počty kartónov, ktoré im vystačia na celý mesiac za oveľa nižšiu cenu. Dokonca s nimi môžu aj nekalo podnikať, ale to už je kriminalistická téma. V Maďarsku stojí jeden balíček nikotínových výrobkov (Marlboro, Lucky Strike…) 600 forintov. V prepočte na našu menu je to niečo okolo 2,35 eur. Pri kúpe na Slovensku by ste za značky týchto cigariet zaplatili o rovné euro viac. Takéhoto scenára sa najviac obávajú predajcovia. Pokles potenciálnych zákazníkov by niektorých malých podnikateľov mohol zruinovať.

Čas prestať. Pre ľudí závislých na nikotíne sa črtá jedinečná možnosť, ako so svojím zlozvykom zatočiť. Okolo 70–75% fajčiarov chce prestať fajčiť, avšak svoju závislosť nedokážu prekonať a tak si cigarety musia kupovať proti svojej vôli. Ďalšou črtou tohto biznisu je, že náklady fajčenia platia aj nefajčiari. Tou sú náklady na zdravotné poškodenia fajčiarov (zdravotné náklady na liečbu, predčasná invalidita), ale aj cena za znečistenie prostredia nefajčiarov, zdravotné následky pasívneho fajčenia. Vo vyspelých zemiach tvoria náklady na zdravotnú starostlivosť, týkajúcu sa chorôb súvisiacich s fajčením, okolo 6–15 % všetkých ročných nákladov.

Na Slovensku, podľa údajov Štatistického úradu SR z r. 2000 fajčí 43% dospelých. 32% fajčí pravidelne a 14% príležitostne. Na ochorenia súvisiace s fajčením ročne podľahne až 11 000 osôb.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM