JAB Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Spišskej môžete nazbierať medvedí cesnak

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Novovešťanmi. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť veľmi ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Spišskej môžete nazbierať medvedí cesnak
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Neďaleko Spišskej

Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať netreba chodiť príliš ďaleko. Podľa odporúčaní pána Štefana ho môžete nájsť v Novoveskej Hute, alebo v Markušovskej doline smerom na Závadku. Priláka vás najmä jeho vôňa. Podľa jeho slov je ho cítiť na diaľku.

Aj pani Eva je vášnivou zberateľkou medvedieho cesnaku. „Ja osobne chodím na Košiarny briežok, ale rastie aj na Blaumonte,“ prezradila nám svoje miesta. Ako však upozornila, zbierajú sa len mladé listy, staršie sú horké. Podľa jej slov má tento zázrak prírody u nej v kuchyni veľké využitie. „Robím z neho polievku, pridávam ho do rôznych pomazánok, alebo za surova ho používam do šalátov. Zjesť sa dá však aj len tak s maslovým chlebom namiesto pažítky,“ doplnila Eva.

Novovešťanka Silvia si ťažkú hlavu so zbieraním medvedieho cesnaku nerobí. „U mňa rastie priamo v záhradke. Doniesla som si ho z Dobrej Vody a už niekoľko rokov sa mu tam darí. Nepotrebuje ani zvláštnu starostlivosť. Dokonca v zemi ostáva aj cez zimu," povedala.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM