JAB Rôzne

Zaujímavosti z letnej sezóny v Spišskej: Zažili sme aj poriadne exotické návštevy!

Toto leto a hlavne počasie cez prázdniny neprialo snáď ani jednému kúpalisku na Slovensku. Ani kúpalisko v Spišskej Novej Vsi nebolo výnimkou. Na druhej strane o turistov mesto však núdzu nemalo. Tu je bilancia letnej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z letnej sezóny v Spišskej: Zažili sme aj poriadne exotické návštevy!
Foto: Jana Buvalová

„Počas hlavnej turistickej sezóny navštívilo Turistické informačné centrum spolu 8121 návštevníkov čo je o 459 ľudí viac ako v minulom roku,“ prezradila Jana Barbuščáková vedúca turistického informačného centra. Podľa jej slov najväčší nárast nastal v júni kedy centrum navštívilo 1562 turistov, čo je v porovnaní s júnom 2013 o 196 tu­ristov viac.

Do Spišskej sa prišli pozrieť Mexičania aj Turci

Z celkového počtu do Spišskej zavítalo najviac turistov v auguste a to 3610. Zaujímavosťou je aj národnostné zloženie návštevníkov. „V lete 2014 nás navštívili turisti z 37 štátov sveta,“ doplnila Barbuščáková. Najpočetnejšiu skupinu tvorili Slováci ktorí tvorili viac, ako polovicu z celkového počtu. Krásy Spišskej či Slovenského raja však prišli pozrieť aj Česi, Maďari, Poliaci, Ukrajinci či Nemci. „Do nášho mesta však zavítali aj turisti z exotických krajín, ako napríklad Brazília, Mexiko, Panama, Kolumbia, Arménsko či Turecko,“ vymenovala vedúca turisticko-informačného centra.

Výstupy na vežu aj spokojná zoo

Turistické informačné centrum, okrem iného, zabezpečuje aj výstupy na vežu Rímskokatolíckeho farského kostola, ktorá je najvyššia na Slovensku. Aj tu čísla svedčia o záujme turistov o túto vyhliadku. „Počas hlavnej, letnej sezóny navštívilo vežu 2002 ľudí . V tomto počte však nie sú zarátané bezplatné výstupy v rámci kultúrnych podujatí organizovaných mestom,“ vysvetlila Barbuščáková.Zau­jímavosťou je, že len počas Dní mesta navštívilo vežu 533 osôb.

Medzi obľúbené miesta turistov patrí aj Spišskonovoveská zoo. Ako sú na tom s návštevnosťou sme sa spýtali riaditeľky Jany Dzurikovej. „Od začiatku tohto roka až do konca augusta zoologickú záhradu navštívilo 81668 ľudí čo je o skoro 2500 viac ako v minulom roku,“ neskrývala svoju spokojnosť riaditeľka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM