JAB Samospráva

Zaujímavosti a kuriozity z volieb na Spiši: Najmladšia starostka aj kandidáti, čo nezískali ani hlas!

Volebný ošiaľ opadol, poznáme mená víťazov aj porazených. Ponúkame vám však pár zaujímavostí, ktoré sme zistili po zverejnení oficiálnych výsledkov v komunálnych voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti a kuriozity z volieb na Spiši: Najmladšia starostka aj kandidáti, čo nezískali ani hlas!
Zdroj: TASR

Do volieb v mestách či dedinách vstupovali kandidáti rôznych vekových skupín. My sme našli na Spiši dvoch výnimočných. Vekový rozdiel medzi nimi je dosť značný.

Polstoročný rozdiel

Najmladšou starostkou v našom volebnom obvode sa stala Katarína Jasečková (28), ktorá uspela vo voľbách v neďalekej Tepličke. V starostovskom kresle tak nahradí po troch volebných obdobiach bývalého starostu Ladislava Koňaka, ktorý tiež kandidoval.

Najstarší starosta bude ďalšie štyri roky v obci Rudňany. Miroslav Blišťan (78) zvíťazil vo voľbách už po siedmy raz a to aj napriek tomu, že mal ďalších osem protikandidátov. Starostom Rudnian je od roku 1990. Medzi ním a novozvolenou starostkou Tepličky je vekový rozdiel presne 50 rokov.

Nemali súpera

V niektorých obciach a mestách bol záujem o post starostu či primátora značný. Gelnica či Markušovce mali až po osem kandidátov. No boli aj obce, kde bol iba jeden kandidát. Takáto situácia nastala v obciach Závadka, Vítkovce, Úhorná, Stará Voda, Oľšavka a Hnilec.

V obci Harakovce (okres Levoča) sa dokonca nevolilo vôbec. Zo 64 obyvateľov tejto dedinky neprejavil nikto záujem o miesto starostu.

Rozhodli dva hlasy

O tom, že vo voľbách zaváži každý jeden hlas svedčia aj rozdiely medzi víťazmi a tými čo skončili na druhom mieste. V susednej obci Harichovce rozhodlo o víťazovi 19 hlasov. Iba 60 hlasov od voličov stačilo Milanovi Michlíkovi, aby sa stal starostom Hrišoviec. S rozdielom štyroch hlasov tak predbehol svojho súpera. Najtesnejší rozdiel medzi kandidátmi bol v obci Richnava, kde o starostovi rozhodli dva hlasy.

V našom volebnom obvode sme našli aj dva ďalšie unikáty. Kandidátov, ktorí počas volebnej soboty nezískali ani jediný hlas. S nulou na konte tak skončil kandidát na starostu v obci Letanovce Jozef Toporcer a ďalší kandidát v obci Žehra Ladislav Dunka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM