JAB Rôzne

Zaujímavé rozprávanie primátora Spišskej: Spomienky na zimy z mojej mladosti!

Primátor Spišskej Novej Vsi prezradil pre náš portál svoje spomienky na zimy z jeho mladosti. Prečítajte si jeho zaujímavé rozprávanie.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé rozprávanie primátora Spišskej: Spomienky na zimy z mojej mladosti!
7
Galéria
Zdroj: sukr.archív Ján Volný

Pamätáte si na zimy, keď ste boli malým dieťaťom? Mnohí z vás určite áno. Výnimkou nie je ani primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný. Ten pre náš spravodajský portál zaspomínal na svoju mladosť a zimné radovánky, ktoré si užíval ako chlapec v našom meste.

„Moja prvá spomienka na zimu v Spišskej sa viaže k roku 1956, keď som sa ako trojročný prisťahoval s mojimi rodičmi do mesta a pamätám si, že bolo veľmi veľa snehu – až vyše hlavy. Vzhľadom na to, že som mal tri roky bol to môj subjektívny pocit, keďže som ja nemal viac ako meter,“ prezradil primátor s úsmevom.

Uhoľné prázdniny

Ako pokračoval v rozprávaní, zimy vtedy bývali tuhšie, ale tiež sa striedali obdobia, keď bolo viac či menej snehu. Najviac sa už ako žiaci tešili na zimu aj kvôli tomu, že mávali v škole tzv. uhoľné prázdniny.

„Niekedy sa stalo, že z jedného dňa voľna sme mali aj týždeň prázdnin, alebo sme nechodili do školy celý mesiac, a to kvôli nedostatku uhlia, ktorým sa na školách kúrilo. Vtedy sme sa veľmi tešili, že nemusíme chodiť do školy,“ zaspomínal s tým, že naposledy ho ešte uhoľné prázdniny zastihli už aj ako učiteľa niekedy okolo roku 1980.

Cez uhoľné prázdniny, ale aj počas dní voľna, zvykli ako deti tráviť čas von sánkovaním, alebo korčuľovaním. „My sme bývali pri Hornáde, ktorý každý rok pravidelne zamŕzal, čím pre nás vzniklo prírodné klzisko. Každá ulica mala svoj úsek, o ktorý sa starala a kde sme sa korčuľovali či hrali hokej.“ O klziská však nebola núdza po celom meste. Ako hlava mesta doplnila, tie pribúdali počas zimy aj pri všetkých školách a tak sa stávalo, že ich bolo v meste i dvadsať.

Stará paja

Korčuľovanie na Hornáde predsalen prináša aj riziká a vie o tom svoje i samotný primátor. „Bol som prvák na základnej škole, keď sa mi stalo, že ľad sa podo mnou preboril a ja som sa celý namočil. Našťastie ma voda nestiahla pod ľad, no keďže som bol celý mokrý, tak kým som prišiel domov, šaty na mne tak zamrzli, že som sa ledva hýbal,“ porozprával primátor nepríjemný zážitok, na ktorý do dnešných dní stále nezabudol.

Najznámejším klziskom 60-tych rokov minulého storočia v Spišskej Novej Vsi bola podľa Jána Volného takzvaná stará paja. Klzisko, ktoré sa nachádzalo v meste bolo vyhľadávané mnohými obyvateľmi a za poplatok 50 halierov sa tam chodili korčuľovať všetky vekové skupiny.

„Tisícky ľudí chodili na to klzisko, topánky sme si dali do úschovne a na ľade sme trávili dni aj večere. Bol tam aj dozor a kúpiť ste si mohli aj čaj či nejaký keksík. Okrem korčuľovania sme trávili voľný čas aj na sánkach. Sánkovali sme sa, kde sa len dalo. Lyžovať sme sa veľmi nechodili, jednak to bolo nákladné a neboli ani také lyžiarske strediská na okolí, ako sú dnes,“ ukončil svoje zaujímavé rozprávanie primátor Spišskej Novej Vsi.

V OBRAZOCH: Zimné radovánky v Spišskej a okolí pred niekoľkými desiatkami rokov
7
Galéria
Zdroj: sukr.archív Ján Volný
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM