Rôzne

Zaujímavé informácie z nemocnice v Spišskej: Pozrite, aká operácia tam prebehla

V spišskonovoveskej nemocnici vykonali prvú operáciu na to, aby mohli neskôr pacienta liečiť jeho vlastnými bunkami. Tým sa budú lekári snažiť odvrátiť amputáciu nohy.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé informácie z nemocnice v Spišskej: Pozrite, aká operácia tam prebehla
Zdroj: Dnes24.sk

„Nedostatočným prietokom krvi, ktorý je spôsobený zužovaním ciev napríklad pri cukrovke alebo ateroskleróze, začnú tkanivá postupne odumierať. Nedostávajú totiž dostatok kyslíka a živín, a tak nastáva nedokrvenie končatín, teda ischémia,“ vysvetľuje cievna chirurgička zo spišskonovoveskej nemocnice Jana Javiľaková.

Prvýkrát na Spiši

Práve preto minulý týždeň prvýkrát na Spiši uskutočnili operáciu, v rámci ktorej lekári aplikovali kmeňové bunky pacienta z kostnej drene do postihnutej časti dolnej končatiny. Tie by mali naštartovať rast nových tepien, zlepšiť tak prekrvenie a zachrániť pacientovi nohu. Ide o jeden z prvých takýchto zákrokov, ktorý nepatrí medzi štandardné a zároveň ho preplatila zdravotná poisťovňa.

„Z bedrovej kostnej drene sme pomocou špeciálnej ihly odobrali potrebné množstvo vlastných buniek pacienta a po spracovaní ich okamžite aplikovali pozdĺž tepien predkolenia. Operácia prebehla úspešne a injektované bunky by mali teraz začať vylučovať hormóny, tzv. cytokíny, ktoré spolu s inými faktormi prebudia spiace bunky. Z nich sa následne vytvoria nové krvné cievy,“ uviedla Javiľaková. Či bunky pacienta začali správne pracovať, možno pozorovať po štyroch až šiestich týždňoch.

Operáciu podstúpil 42-ročný pacient s trombózou. U väčšiny pacientov najskôr ustúpi bolesť, potom sa začnú liečiť rany. S následnou dobrou starostlivosťou o nohy a rany môžu mnohí pacienti začať s fyzioterapiou a chôdzou už krátko po zákroku a implantácii buniek.

V pláne sú aj ďalší

„Implantácia buniek je veľmi bezpečný zákrok a môže sa tak vykonať aj u pacientov, ktorí sú veľmi chorí alebo starí,“ konštatoval Serhiy Forostyak, vedúci oddelenia výskumu a vývoja zo Slovenského centra tkanív a buniek, v spolupráci s ktorým je metóda vykonávaná.

Nemocnica v Spišskej Novej Vsi, ktorá patrí do siete Svet zdravia, je pripravená takto liečiť aj ďalších pacientov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM