Správy Správy

Zaujímavá možnosť v našom okrese: Uvidíme hrad, ktorý je bežne pre ľudí zatvorený

Možnosť, ktorú by si bola škoda nechať ujsť. Ľudia si budú môcť prezrieť hrad, ktorý je bežne pre verejnosť zatvorený. A to ešte zďaleka nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá možnosť v našom okrese: Uvidíme hrad, ktorý je bežne pre ľudí zatvorený
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie Štefan Máriássy a jeho doba, ktoré je venované 500. výročiu úmrtia významného muža v dejinách Spiša, sa uskutoční v sobotu 3. septembra v areáli kaštieľa v obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves. Podujatie je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).

Súčasťou programu bude aj svätá omša v latinskom jazyku. Po nej si návštevníci budú môcť prezrieť kostol sv. Michala a neďaleký hrad, ktorý je bežne pre verejnosť zatvorený. Podujatie obohatí odborný seminár za účasti rodiny Máriássy. „Pre deti sme pripravili tvorivé dielne vo vynovených priestoroch čitárne. Historickú atmosféru podčiarkne hudba v parku a vystúpenie šermiarskej skupiny Jago. Špeciálnym bodom programu bude koncert renesančnej a barokovej hudby v podaní zoskupenia T – Trio v letohrádku Dardanely,“ priblížila referentka pre výchovno-vzdelávaciu činnosť Múzea Spiša Eva Čarnogurská.

Podujatie bude ukončené filmovým premietaním na markušovskom hrade. Verejnosť si bude môcť pozrieť expozíciu historického nábytku v kaštieli a tiež zrekonštruované priestory letohrádku Dardanely.

„Hlavným cieľom podujatia a rovnako aj DEKD je upriamiť pozornosť verejnosti na mimoriadne hodnoty kultúrneho dedičstva v 49 účastníckych štátoch. Tieto dni majú za úlohu zvýšiť povedomie obyvateľov o miestom dedičstve a prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom,“ uviedla Čarnogurská. Počas DEKD sa otvárajú mnohé historické budovy, pamiatky či areály, ktoré sú zvyčajne uzavreté pre verejnosť, alebo sa v bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách usporiadajú špeciálne sprievodné podujatia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM