Rôzne

Zanedbaný priestor pri Hornáde zmenil svoju tvár: V Spišskej vyrástla komunitná záhrada

K jesennému obdobiu okrem upršaného počasia akosi už patrí púšťanie šarkanov či vydlabávanie tekvíc a s tým spojený halloween. Všetky tieto aktivity a ešte aj oveľa viac si môžu Spišskonovovešťania užiť cez víkend na ZáZeMí na Jesennej slávnosti.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbaný priestor pri Hornáde zmenil svoju tvár: V Spišskej vyrástla komunitná záhrada
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Materské centrum Dietka zo Spišskej Novej Vsi získalo podporu 4700 eur z programu Pohoda za mestom na premenu zanedbaného priestoru pri rieke Hornád. „Na mieste bývalého plážového kúpaliska vznikla komunitná záhrada, zázračné zelené miesto alebo v skratke ZáZeMie," povedala konateľka materského centra Mária Klimová.

Navrhli si ju obyvatelia

Ako pokračovala komunitná záhrada bude slúžiť pre rôzne skupiny obyvateľov mesta. Po úvodnom aprílovom stretnutí vyčistili dobrovoľníci priestor od krovia a odpadu a vytvorili v rámci workshopu bludisko z vŕbového prútia. Zároveň osadili prvky pre deti a pripravili aj priestor pre originálnu hlinenú stavbu.

„V júni bolo zrealizované plánovacie stretnutie, ktorého cieľom bolo, aby si verejnosť a občania po vzájomnej diskusii naplánovali a určili, ako bude ich komunitná záhrada vyzerať,“ doplnila Klimová. Počas letných mesiacov dobrovoľníci zorganizovali aj niekoľko úspešných brigád, čím podľa konateľky naplnili cieľ projektu.

Jesenná slávnosť

„Vyvrcholením tohto projektu bude jesenná slávnosť, ktorá začína v sobotu o 10.00 hod,“ informovala Klimová. Zázračné zelené miesto sa nachádza medzi záhradkárskou oblasťou pri obchodnom centre a mestskou časťou Fľúder. Okrem bohatého kultúrneho programu sú pripravené aj rôzne sprievodné akcie. Patrí tam napríklad vyrezávanie tekvíc, maľovanie na tvár, balónikové zvieratká a ochutnávky čajov.

Nebude chýbať ani ohňová show a žonglovanie s takzvanými poikami. „Na druhý deň, v nedeľu 26. októbra sa o 16.00 hodine sa uskutoční v čajovni Alchýmka aj vernisáž výstavy fotiek Príbeh ZáZeMia,“ uzavrela konateľka materského centra dietka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM