Miroslav Pomajdík Správy

Zanedbaná lokalita známa ako pri „fľúdri“ dostáva nový šat: Čo má na mieste vyrásť?

Tí skôr narodení obyvatelia Spišskej Novej Vsi si ešte pamätajú na letné plážové kúpalisko v lokalite Pri Vyšnej hati, známej pod názvom pri „fľúdri“ pri sídlisku Mier, ktoré kedysi praskalo vo „švíkoch“. Už vyše 30 rokov táto lokalita chátra, no podľa našich informácií už nie na dlho.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbaná lokalita známa ako pri „fľúdri“ dostáva nový šat: Čo má na mieste vyrásť?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto sa dlhodobo snaží vdýchnuť tejto lokalite opätovne život. Pred dvoma rokmi boli pokusy spraviť na tomto mieste oddychovo-rekreačný areál. Boli vyhlásené aj obchodné verejné súťaže, no s jediným investorom sa mesto nedohodlo. Poslanci odmietli jeho návrh.

V tejto dobe pristúpilo mesto k úprave lokality, ktorá už časom zarástla náletovými krovinami a bola častým miestom, kde sa zdržiavali bezdomovci. „Mesto ku skultúrneniu tejto lokality pristúpilo z vlastnej iniciatívy. Pristúpili sme k možnosti využitia nezamestnaných prostredníctvom ÚPSVaR okrem vlastných pracovníkov. V prvom rade máme v úmysle lokalitu vyčistiť od čiernych skládok, z priestoru odstrániť náletové dreviny. Nasledovať by mali hrubé terénne úpravy, ktoré dajú terén do stavu, ktorý bude možné udržiavať kosením. Práce vykonávame podľa štúdie, ktorá bola spracovaná v roku 2002,“ informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Výbornou správou pre obyvateľov mesta je aj to, že v lokalite vznikne komunitná záhrada s prírodným detským ihriskom. „V rámci tohto areálu sme poskytli možnosť na realizáciu dobrovoľníckemu združeniu Materské centrum Dietka, Koreň a Na boso, ktorí uspeli s projektom ZáZeMie v rámci nadácie Ekopolis. S využívaním lokality a jej postupným dotváraním v budúcnosti počítame v rámci možností využívania aktivačných pracovníkov bez väčších finančných nárokov a presnejších časových termínov,“ uzavrela Edita Sýkorová.

Areál "pri fľudri"
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM