Marie Melníková Rôzne

Zamestnanosti v obci by pomohla avizovaná investícia

Najväčším problémom v obci Prakovce je podľa starostu Miroslava Piska vysoká nezamestnanosť.

„Ku koncu roka predstavovala 16,4 percenta. Pred rokom 1989 v ZŤS Prakovce pracovalo takmer 2500 ľudí. Dnes je v obrovskom areáli niekoľko spoločností, ktoré zamestnávajú len asi 500 ľudí,“ povedal pre TASR Pisko.
Priemysel v Prakovciach výrazne doplatil na zrušenie zbrojárskej výroby. V obci, v ktorej vyrábali komponenty pre ťažkú vojenskú techniku a pre oblasť Hnileckej doliny, ktorú miestni opäť nazývajú hladová dolina, bolo zrušenie výroby ťažkým sociálnym úderom.
„Mladí ľudia nám odchádzajú za prácou do Bratislavy, Žiliny či do zahraničia. Znižuje sa nám tým počet zamestnaných a obec starne,“ doplnil starosta.
Mierny optimizmus však vyvoláva záujem o veľkú investíciu v areáli bývalých ZŤS. „Zatiaľ nemôžem povedať, o akého investora ide, pretože ešte nie sú ukončené všetky administratívne úkony a neboli ešte podpísané všetky zmluvy,“ objasnil Pisko s tým, že ak by sa investor naozaj rozhodol pre Prakovce, bol by to najväčší rozmach priemyselnej výroby za ostatných 15 až 20 rokov. „Predpokladá sa, že do dvoch rokov by tu dokázal vytvoriť okolo 300 pracovných miest v profesiách strojárenskej a hutníckej výroby. Sú to profesie, ktoré tu, v tejto oblasti, majú tradíciu,“ dodal Pisko.
Starosta ocenil aj spoločnosti, ktoré sa v súčasnosti snažia zamestnávať ľudí z okolia Prakoviec. „Chýba mi tu však podpora štátu, ktorý motivuje zahraničných investorov, ale na našich domácich sa akosi pozabudlo,“ uzavrel Pisko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM