Miroslav Pomajdík Samospráva

Počasie skomplikovalo zahájenie letnej sezóny: Odhaľovanie zvonu prekazila búrka!

Slávnostné zahájenie letnej turistickej sezóny v Spišskej Novej Vsi prekazilo v piatok počasie. O 16-tej hodine za zvuku bubna vpochodovali na námestie pred radnicou v dobovom oblečení, s vlajkami a zbraňami členovia skupiny historického šermu JAGO zo Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Počasie skomplikovalo zahájenie letnej sezóny: Odhaľovanie zvonu prekazila búrka!
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Prítomný bol aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Okolo radnice sa zhromaždilo niekoľko desiatok zvedavcov. Behom niekoľkých minút však zaúradovala búrka a z plánovaného slávnostného odhaľovania zvonu z 15. storočia nebolo nič.

Prizerajúci sa ľudia už nevenovali pozornosť prebiehajúcemu slávnostnému aktu a rýchlo sa rozpŕchli do všetkých strán, aby si čím skôr našli nejaký úkryt pred silným lejakom. Primátor Ján Volný dal pokyn k ukončeniu akcie, lebo za silného dažďa nemalo význam ďalej v odhaľovaní pokračovať.

Autorom inštalovaného zvonu je majster Ján Wagner, ktorý pôsobil v stredovekej spišskonovoveskej zvonolejárskej dielni založenej Majstrom Konrádom. Tento rok uplynie presne 500 rokov od úmrtia majstra Wagnera. Do dnešného dňa sa zachovalo sedem zvon z tejto dielne a dva z nich môžete nájsť práve v Spišskej Novej Vsi. Zvony z novoveskej zvonolejárskej dielne sa nachádzajú nie len na Slovensku, ale aj Poľsku, či Maďarsku. Zvon mestu prenajalo Východoslovenské múzeum v Košiciach.

Zahájenie turistickej sezóny v Spišskej Novej Vsi
6
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Otváranie turistickej sezóny v Spišskej Novej Vsi- 3. máj 2013
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM