JAB Rôzne

Vyskúšajú to na výdobytkoch modernej techniky: Niektorí žiaci v Spišskej sa rozhodli maturovať online

Klasicky na papieri, alebo cez počítač? Študenti si môžu zvoliť, akou formou chcú v marci maturovať. Na gymnáziu na Školskej sa odhodlalo výdobytky modernej techniky využiť sedem študentov.

Ilustračný obrázok k článku Vyskúšajú to na výdobytkoch modernej techniky: Niektorí žiaci v Spišskej sa rozhodli maturovať online
Zdroj: TASR

Takzvané skúšky dospelosti musí absolvovať každý študent strednej školy. Písomné maturity začnú už 17.marca. Gymnazisti na Školskej si mohli vybrať aj spôsob.

Generálna skúška

Aby vedeli čo ich v marci čaká, vo februári si to už mohli vyskúšať na generálke. Ako nám povedala zástupkyňa riaditeľa Helena Škerlíková po tejto generálke sa zväčšil záujem študentov maturovať online. Podľa slov riaditeľa gymnázia Jozefa Kačengu maturita online nie je novinkou na ich gymnáziu.

„Prvýkrát študenti maturovali týmto spôsobom v roku 2009, kedy sme boli jedinou školou v Spišskej, kde sa dalo maturovať aj týmto spôsobom. Vtedy túto možnosť využilo 20 žiakov,“ doplnil. Nižší počet tento rok pripisuje tomu, že online maturita bola na skoro štyri roky prerušená a študenti to opäť prijímajú ako niečo nové.

Výhody maturity online

Výhodou maturovať týmto spôsobom je podľa zástupkyne hneď niekoľko. „Dnešná generácia žiakov je oboznámená s týmto prostredím a nemá problém pracovať na počítači. Výhodou je, že na obrazovke beží čas, žiak si môže označiť príklad ku ktorému sa chce vrátiť, ako aj ľubovoľný počet opráv. Pri odoslaní testu systém maturanta upozorní na nevyriešené úlohy,“ vymenoval Škerlíková.

Ako zvýraznila veľkou výhodou online maturity je aj to, že po odoslaní testu dostane študent spätnú väzbu na koľko percent test spravil pričom pri písomnej forme sa svoje výsledky dozvie tesne pred odchodom na akademický týždeň. „Výsledok testu však nemusí byť stopercentný. Môže sa stať, že bude lepší, ale určite nie horší,“ upozornila zástupkyňa.

Plán B

Predsa len sa môžu nájsť aj mínusy. Gymnázium má pripravený aj záložný plán. „Keby sa stalo, že padne internet študenti môžu maturovať offline. V prípade, že nepôjde elektrika prechádzajú na papierovú formu,“ vysvetlila Helena Škerlíková. A ako sa rozhodli študenti?

„Ja som sa rozhodla maturovať online pretože je to niečo nové. Páčia sa mi možnosti označenia príkladov, ako aj to, že sa predbežné výsledky dozviem obratom,“ prezradila nám budúca maturantka Gabika (18).

Aj ďalšia maturantka Dagmar (18) si to vyskúšala nanečisto. „Rozhodla som sa pre klasickú formu. Nie som veľmi technický typ a pri skúške som zistila, že mi monitor ťahá oči a potom sa nemôžem dostatočne sústrediť. Pre mňa je papier istota,“ dodala s úsmevom.

Tento rok sa do online maturít zapojilo sedem stredných škôl zo Spišskej Novej Vsi a v rámci Slovenska je to až 330 z celkového počtu 524.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM