Vyskúšajte cez sviatky zaujímavý recept: Takto sa varí kapustnica bez kapusty...

Neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného stola je v mnohých častiach Slovenska vianočná kapustnica. Jeden zaujímavý recept nám prezradil aj Marek Baláž zo Spišskej Novej Vsi.

Jana Buvalová
Ilustračný obrázok k článku Vyskúšajte cez sviatky zaujímavý recept: Takto sa varí kapustnica bez kapusty...
Zdroj: TASR

Aj napriek tomu, že je rodený Novovešťan a je na to patrične aj hrdý, už 27 rokov pripravuje na Vianoce tradičnú liptovskú kapustnicu. Ako nám Marek prezradil, otec pochádza z Liptova a týmto receptom sa snaží udržať rodinnú tradíciu po starých rodičoch. Ako pravý Spišiak si však na Nový rok uvarí aj spišskú kapustnicu.

Kapustnica bez kapusty

Potrebujeme:

  • 2,5 litra jušky (voda z kapusty)
  • 2,5 litra vody
  • 1kg zemiakov
  • červenú papriku
  • 2 plné hrste vlastnoručne nazbieraných dubákov
  • 250ml šľahačkovú smotanu
  • 1/2masla
  • Podľa chuti
  • Cukor
  • Soľ
  • Škorica
  • Muškátový oriešok
  • Mrvenica: vajíčko a polohrubá múka

Postup:

Na masle spolu s hladkou múkou a červenou paprikou si spravíme zápražku. Zalejeme ju juškou a vodou. Samostatne si uvaríme na osminky nakrájané zemiaky. Pridáme ich do polievky, ako aj za dve hrste dubákov, ktoré predtým namočíme vo vode. Nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu. Polievku dochucujeme soľou, cukrom, škoricou a muškátovým orechom. Do kapustnice patrí aj mrvenica, ktorú si spravíme s vajíčka a polohrubej múky. Podľa slov Mareka tí pohodlnejší mrvenicu strúhajú. Tradicionalisti vlastnoručne trhajú. A kapustnica bez kapusty je hotová. Dobrú chuť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame