JAB Rôzne

Vreckovky a plechovky v Raji: Skauti nazbierali počas čistenia 7 vriec bordelu

Milovníci Slovenského raja sa vybrali cez víkend do prírody. Nešlo však o oddych či spoznávanie tamojších krás. V rukách mali odpadkové vrecia a na tvárach odhodlanie pozbierať odpadky po nedisciplinovaných turistoch.

Ilustračný obrázok k článku Vreckovky a plechovky v Raji: Skauti nazbierali počas čistenia 7 vriec bordelu
Zdroj: Dnes24.sk

54 skautov zo Spišskej Novej Vsi Levoče, Kežmarku, Spišských Tomášoviec, Vydrníka a Krompách sa zúčastnilo čistenia Slovenského raja. Ako nám prezradil organizátor akcie, pracovník Správy Národného parku Slovenský raj a skaut v jednej osobe Marek Leskovjanský bol to už 15 ročník.

Skauti vyčistili severnú časť Raja

Tradičnú akciu Čistenie Slovenského raja po letnej turistickej sezóne zorganizoval Slovenský skauting 75. zbor Jána Vojtaššáka Spišská Nová Ves a Podtatranská skautská oblasť v spolupráci so Správou Národný park Slovenský raj a s obcou Hrabušice.

„Od odpadkov sa čistili všetky turistické chodníky a rokliny v severnej časti Slovenského raja. Išlo o turistické trasy Suchá Belá, Piecky, Sokol, Malý Kyseľ, Sokolia dolina, Prielom Hornádu od Hrdla Hornádu spolu s Kláštorskou roklinou. Z Podleska na Kláštorisko, Tomášovský výhľad a Prielom Hornádu po Letanovský mlyn. Červená značka z Letanovského Mlyna, ako aj modrá značka cez Čertovu sihoť,“ vymenoval organizátor.

Topánky a časti oblečenia

Tento ročník čistenia Slovenského raja však zhodnotil, ako najlepší, čo sa týka množstva odpadu.,,Našli sme vreckovky, plechovky či vlhčené obrúsky. Nebolo toho veľa. Podľa mňa sú turisti z roka na rok disciplinovanejší, čo sa týka znečisťovania prírody. Určite pomohlo aj to, že na oddychových miestach sú namontované koše,„ zhodnotil Marek Leskovjanský. Podľa jeho slov po minulé roky sa našli aj turistické topánky,ruksak či rôzne časti oblečenia. ,,Mobilné telefóny a foťáky turisti nestrácajú ani nezahadzujú,“ zasmial sa organizátor.

Čistenia Slovenského raja sa zúčastnilo 54 skautov a skautiek. „Nazbieralo sa sedem kusov 120 litrových vriec odpadkov,“ doplnil Leskovjanský. Akcia končila na Kláštorisku, kde si mohli všetci po dobrej vykonanej práci oddýchnuť a posilniť sa gulášom.

Foto: Marek Leskovjanský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM