Miroslav Pomajdík Samospráva

Voľby v Spišskej v číslach: 30 235 voličov, 29 okrskov a k urnám môže prísť 184 cudzincov

Voľby do VÚC sú už za dva týždne. V sobotu 9. novembra sa otvoria brány volebných miestností. Za náš okres si budú môcť zvoliť občania 7 poslancov. Voliči budú v 11-tich obvodoch rozhodovať o predsedovi KSK a 57 poslancoch. V okrese Spišská Nová Ves sa uchádza o priazeň voličov 23 kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v Spišskej v číslach: 30 235 voličov, 29 okrskov a k urnám môže prísť 184 cudzincov
Zdroj: TASR

V meste Spišská Nová Ves sa nachádza spolu 29 volebných okrskov, v ktorých svoj hlas môže odovzdať až 30 235 obyvateľov mesta. Volebné právo môže využiť aj 184 cudzincov, ktorí majú trvalý pobyt na území Spišskej Novej Vsi. „Voliči vrátane cudzincov s trvalým pobytom „Mesto Spišská Nová Ves“ (bez ulice) môžu hlasovať v okrsku č. 21,“ informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Okres Spišská Nová Ves je zahrnutý pod volebným obvodom č.10, do ktorého podalo kandidátne listiny 7 politických strán a koalícií. Tieto strany celkovo delegovali do okrskových komisií 182 členov. „Mesto Spišská Nová Ves pre členov okrskových volebných komisií zabezpečí stravovanie v súlade s usmernením financovania výdavkov spojených s voľbami do orgánov samosprávnych krajov v roku 2013,“ uzavrela Edita Sýkorová.

Zisťovali sme aj, kto je vlastne oprávnený požiadať o dopísanie do zoznamu voličov. Zákon 303/2001 stanovuje, že do zoznamu voličov dopíše okrsková volebná komisia v deň volieb voliča na základe rozhodnutia súdu, alebo voliča, ktorý platným preukazom totožnosti preukáže, že má trvalý pobyt v mieste, ktoré patrí do volebného okrsku.

Prehľad kandidátov z okresu Spišská Nová Ves na poslancov VÚC nájdete TU!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM