Miroslav Pomajdík Správy

Víkendové horúčavy na kúpalisku v Spišskej: Tisícky ľudí aj poriadné hromy-blesky!

Uplynulý víkend priniesol so sebou na Slovensko riadne horúčavy. Na viacerých miestach padli dokonca aj teplotné rekordy. Počasie bolo ideálne na rekreáciu pri vodných plochách. Aj kúpalisko v Spišskej zaznamenalo veľmi slušnú návštevnosť.

Ilustračný obrázok k článku Víkendové horúčavy na kúpalisku v Spišskej: Tisícky ľudí aj poriadné hromy-blesky!
Zdroj: TASR

Cez víkend ho navštívilo niečo nad 6 tisíc ľudí. Na kúpalisko sa ich naraz zmestí až 1 800. Aj napriek veľmi dobrej návštevnosti, rekordy nepadali, čo bolo spôsobené aj nečakanou výdatnou búrkou, ktorú sprevádzali aj blesky. Prevádzkari zaznamenali aj dni, kedy za deň zavítalo na kúpalisko aj viac ako 4 tisíc ľudí. Tento rok sa zatiaľ nemuselo pristúpiť k obmedzeniam pri vstupe do areálu, lebo kapacita nebola ani raz prekročená. Cez víkend nedošlo ani k žiadnemu úrazu, čo nám potvrdil riaditeľ Správy telovýchovných zariadení v Spišskej Novej Vsi Ján Magdoško.

Sezóna 2012

Počas roka 2012 prevládalo veľmi priaznivé a teplé počasie, ktoré praje podobným strediskám, ako sú letné kúpaliská, no to nemusí byť vždy pravda. „V roku 2012 aj napriek celkom priaznivému počasiu sme zaznamenali návštevnosť okolo 66 000 ľudí, čo bolo oproti roku 2011 skoro o 10 000 menej,“ informoval riaditeľ Magdoško. V roku 2012 zarobilo letné kúpalisko 132 000 eur. Mesiace jún a júl boli však pri porovnaní nákladov a príjmov pre kúpalisko stratovými. „Spokojnosť sme mohli vysloviť len v mesiaci august, kde sme dosiahli zisk,“ doplnil Ján Magdoško.

V utorok nás čakajú búrky

Dnešné počasie však milovníkov kúpania veľmi nepoteší. Slovenský hydrometeorologický ústav na dnes vydal pre okres Spišská Nová Ves výstrahu 1. stupňa pred búrkami. Výstraha má trvať od 7:00 do 18:00 hodiny. „V okrese Spišská Nová Ves sa ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ informoval SHMÚ na svojich stránkach.

Podobné búrky sú cez leto bežným javom, no meteorológovia aj napriek tomu varujú aj pred možnými povodňami menšieho rozsahu: „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).“

Kúpalisko v Spišskej
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM