Rôzne

Víkend otvorených parkov a záhrad láka programom: Aha, čo sa chystá v Spišskej a okolí

Aj tento rok sa Spišská zapojí do medzinárodnej akcie Víkend otvorených parkov a záhrad. Čo sa chystá v našom meste a v okolí?

Ilustračný obrázok k článku Víkend otvorených parkov a záhrad láka programom: Aha, čo sa chystá v Spišskej a okolí
Zdroj: TASR

Druhý júnový víkend bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám i mnohým iným zaujímavým hodnotným lokalitám. Do 9. ročníka podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad sa zapojila po druhýkrát aj Spišská Nová Ves. Zaujímavé miesta však môžete spoznávať už od začiatku budúceho týždňa. Prinášame vám kompletný zoznam miest aj s programom.

PARK NAJDLHŠIEHO ŠOŠOVKOVITÉHO NÁMESTIA

Pondelok 5. júna o 10:00

Fauna v našom parku – Komentovaná prehliadka mestského parku, sprevádza prírodovedec Denis Kuzl z Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. Účasť potrebné nahlásiť vopred, najneskôr do 4. júna do 14:00.

ZÁHRADA UMENIA

Streda 7. júna od 9:00 do 19:30

Galéria umelcov Spiša – Výstavy v exteriéroch galérie: stála expozícia sôch v Záhrade umenia a banerová výstava v Galérii pri dufarte; v interiéroch galérie: stále expozície Jozef Hanula a Terra Gothica; aktuálne výstavy: Symfónia pre 5 zmyslov, Od insity k art brut, Pavel Konečný: Svet outsiderov.

17:00 – Kontajner spomienok / Záhrada umenia: Zelená oáza v centre mesta – Minulosť a budúcnosť Prezentácia histórie Záhrady umenia a projektu pre revitalizáciu exteriéru v novom architektonicko-výtvarnom riešení levočského Štúdia J+J.

ŽIDOVSKÝ CINTORÍN

Štvrtok 8. júna od 10:00 do 17:00

Prehliadka poslednej zachovanej pamiatky židovskej kultúry v Spišskej Novej Vsi zaradenej do Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Cintorínom sprevádzajú študenti dejepisného krúžku Gymnázia na Školskej ulici.

MADARAS PARK

Prechádzka v Madaras parku – Možnosť vychutnať si prechádzku v príjemnom prostredí historického parku, kde sa nachádza zoologická záhrada i lanový park. Madaras park je pre verejnosť prístupný bez obmedzenia.

BÁBKY V PARKU

Piatok 9. júna od 15:30 do 18:00

Zábavné popoludnie v mestskom parku s divadelnými bábkami z Bábkového divadla spod Spišského hradu.

ZÁZRAČNÉ ZELENÉ MIESTO

9. a 10 júna od 10:00 do 17:00

Workshop v komunitnej záhrade – Lokalita Vyšná Hať Workshop na tému „práca s hlinou“ – oprava hlinenej preliezky Hlinisko a hlineného hmyzieho hotela s využitím ekologických princípov recyklácie (workshop je podporený v rámci grantového programu Naše Mesto 2017 Nadácie Pontis) ako prvkov prírodného detského ihriska s možnosťou spoznať komunitnú záhradu s prvkami permakultúrneho hospodárenia a ekologického staviteľstva. V sobotu 10. júna v čase 11:00 – 15:00 varenie vegetariánskeho guláša a podávanie občerstvenia pre účastníkov workshopu.

VÝSTUP DO KOSTOLNEJ VEŽE

  • Sobota 10. júna o 10:00 a 12:00
  • Nedeľa 11. júna o 15:00 a 17:00

Výstup na vežu Rím.-kat. farského kostola Nanebovzatia Panny Márie so sprievodcom s možnosťou pozrieť si šošovkovité námestie a park z vtáčej perspektívy. Účasť potrebné nahlásiť vopred, najneskôr do 9. júna do 18.00 hod.

FRANCÚZSKY PARK V MARKUŠOVCIACH

10 a 11. júna od 9:00 do 17:00

Prehliadka historického francúzskeho parku v Markušovciach s panelovou výstavkou o histórii a vývoji parku.

KAŠTIEĽ A LETOHRÁDOK DARDANELY

Možnosť navštíviť renesančný kaštieľ rodu Máriássy s expozíciou historického nábytku a novo zrekonštruovaný letohrádok Dardanely s výstavou ľudových hudobných nástrojov Keď drevo spieva.

11. júna o 15:00 – Nedeľné rozprávkové popoludnie – v letohrádku Dardanely pre rodiny s deťmi rozprávkové predstavenie Braček Jelenček v podaní Bábkového divadla Košice.

SANS SOUCI

Czákyho letohrad ožíva – Možnosť spoznať slávny, no v súčasnosti zabudnutý areál v lokalite Sans Souci, kde v 2. pol. 18. storočia gróf Štefan Czáky z Iliašoviec dal postaviť veľkolepý letohrad. OZ Sans Souci – Letohrádok Iliašovce ponúka program pre širokú verejnosť. Len v prípade priaznivého počasia!

10.júna (sobota)

  • 10:00 – 14:00 Prezentácia histórie a súčasnosti letohrádku Sans Souci s prehliadkou dobových fotografií
  • 14:00 – 16:00 Oslavy 135. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru v Iliašovciach – ukážka starej a novej techniky
  • 16:00 – 18:00 Vystúpenie najmenších (MDD)
  • po 18:00 Voľný program s posedením pri hudbe

11. júna (nedeľa)

  • 10:00 – 14:00 Prezentácia histórie a súčasnosti letohrádku Sans Souci s prehliadkou dobových fotografií
  • 14:00 – 16:00 Vystúpenie folklórneho súboru Harihovčan

Počas obidvoch dní prezentácia erbov miest Slovenska zhotovených vypletacou technikou od autora Ondreja Frankoviča.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM