JAB Rôzne

Videli ste už kufor vo veľkosti skrine? FOTO zo Spišskej vás presvedčí, že také čosi je možné :)

Myslíte si, že máte doma veľkú batožinu? Tak to ste ešte nevidel kufor ako skriňu. Práve takéto čosi môžete zhliadnuť v Spišskej Novej Vsi :)

Ilustračný obrázok k článku Videli ste už kufor vo veľkosti skrine? FOTO zo Spišskej vás presvedčí, že také čosi je možné :)
Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavá, ojedinelá a zároveň aj jedna z najnavštevo­vanejších výstav. Aj takto sa dá nazvať výstava s názvom Tašky, kufre, batožina. Výstava vás vtiahne do histórie cestovania.

Slovenské technické múzeum prezentuje na pobočke v Spišskej Novej Vsi ojedinelú výstavu. To, že výstava zaujala svojou originalitou aj širokú verejnosť a žiakov základných škôl niet pochýb. Ako nám prezradila odborná pracovníčka múzea Dana Rosová pre veľký záujem museli výstavu predĺžiť o viac ako mesiac. „Výstava patrí medzi najnavštevovanejšie a návštevníci sa môžu zoznámiť so spôsobom cestovania už od konca 19.storočia,“ ozrejmila Rosová.

Kufre v tvare skríň

Ako sme sa dozvedeli, medzi prvých cestovateľov patrili Angličania, ktorých lákali hlavne slnečné destinácie, ako Taliansko a Francúzsko. Snáď aj pre ich typické daždivé počasie. Zaujímavosťou výstavy sú lodné kufre, ktoré skôr pripomínajú truhlice. Tieto truhlice mali podľa slov Rosovej aj ľudia cestujúci na Titanicu.

„Angličania vniesli do cestovania určitú eleganciu a hlavne tie vyššie vrstvy používali kufre v tvare šatníka. Kufor obsahoval zásuvky aj vešiaky, aby sa oblečenie nepokrčilo,“ vysvetlila pracovníčka múzea. Súčasťou výstavy je aj kufor ktorý vlastnil Vavro Šrobár – prvý splnomocnenec slovenskej vlády za prvého prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka.

Dobové kostýmy či spodné prádlo

Okrem lodných kufrov sú ďalšou zaujímavosťou kožené kufre, kufre na klobúky či už modernejšia letecká a športová batožina. Na výstave o histórii cestovania však nesmú chýbať ani dobové kostýmy či predmety, ktoré s cestovaním súvisia. „Návštevníci môžu vidieť 200 ročnú cestovnú pelerínu či klasický výletný pánsky oblek. Najviac však obdivujú spodné prádlo z tých čias, ktoré sa nám zapožičali súkromníci a sme veľmi radi, lebo spodné prádlo sa veľmi ťažko hľadá, keďže ľudia ho po väčšine vyhodia,“ vysvetlila Rosová.

No cestovanie nebolo len o batožine, ale aj doplnkoch či hrách, ktorými si cestujúci krátili cestu respektíve zachytávali svoje zážitky. Atmosféru výstavy tak dopĺňajú prvé fotoaparáty, cestovné žehličky či prvá cestovná kalkulačka. Nesmú chýbať ani predmety, ako mlynček na kávu či pre zabavenie tých najmenších rôzne logické hry či karty.

Kufre vo veľkosti šatníka a nie len tie si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

Zaujímavá a ojedinelá výstava kufrov
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM