JAB Rôzne

Veľká noc po anglicky: Tip na chutný obed od známeho mestského poslanca

Po striedmosti nastáva čas hojnosti. Ako prezradil poslanec mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi a kulinár Adnan Akram, medzi typické anglické veľkonočné jedlá patrí pork belly po slovensky - bôčik. Tu je jeho tip na sviatočný obed...

Ilustračný obrázok k článku Veľká noc po anglicky: Tip na chutný obed od známeho mestského poslanca
Zdroj: Dnes24.sk

Veľká noc je druhý najväčší sviatok hneď po Vianociach. Pre niekoho má duchovnú pre iného zas oddychovú podobu. Nedávno sme vyspovedali aj poslancov mestského zastupiteľstva čo pre nich znamenajú veľkonočné sviatky. K atmosfére určite prispeje aj slávnostne prestretý veľkonočný stôl. A v neposlednom rade je dôležité aj to, čo na ňom bude.

Poslanec mestského zastupiteľstva, ako aj dlhoročný kulinár nám už prezradil čo-to o svojom kuchárskom umení. Dokonca nám povedal aj najobľúbenejší recept jeho dcéry Tamarky. A taktiež sa priznal, že v jeho kuchyni nesmie chýbať medvedí cesnak, ktorý používa pri varení naložený v olivovom oleji. „Aj keď nie som veriaci i snažím sa dodržiavať pred Veľkou nocou pôst a už pred sviatkami moje telo túži po kuse dobrého mäsa. Tento jednoduchý recept na bôčik bohato naplní túto túžbu,“ povedal pre náš portál Adnan Akram.

Potrebujeme:

  • 3 – 4 kilový bôčik bez kosti, ale s kožou
  • Cesnak
  • Čerstvý tymián
  • Olivový olej
  • Soľ podľa chuti

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov (teplovzdušná), 200 stupňov (plynová). Narežeme bôčik bez kosti, ale s kožou tak, aby sme neprerušili tuk ani kožu. Osolíme a vložíme čerstvý tymián a nasekaný cesnak do masa, zrolujeme a zaviažeme s kuchynskou niťou. Mäso položíme na rošt v nádobe na pečenie, tak, aby sa nedotkol spodku. Ak nemáme rošt, použijeme očistenú mrkvu, vylejeme vriacu vodu na kožu, aby sa otvorili póry. Potom mäso vysušíme a v masírujte soľ s olivovým olejom. Dáme do rúry na 30 až 40 minút. Pečieme nezakryté, aby koža bola dobre chrumkavá. Potom znížime teplotu na 160 a pečieme nezakryté ďalšie 2 hodiny. Nakoniec mäso vyberieme a necháme stáť 10 až 15 minút. Odstránime niť a krájame na plátky hrubé asi 3cm. Môžeme to podávať so zemiakovou kašou a s karamelizovanou cibuľkou.

Hotové jedlo posypeme s čerstvou petržlenovou vňaťou a ozdobíme s vetvičkou oregana, alebo tymianu. Môžeme pokvapkať aj šťavou z mäsa. Dobrú chuť!

Foto: Archív AA

Tip na sviatočný obed: Pečený bôčik
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM